Jelenlegi hely

munkapiac

104 ezer diák végez nyári munkát

2019.08.05

A tavalyi nyári szezonhoz képest 2000-rel több diák keres havi 200 eurónál többet nyári munkával megbízásos szerződés alapján – derül ki a Szociális Biztosító statisztikáiból.

Milyen szakembereket keresnek a vállalatok?

2018.03.08

Már javában tart az egyetemi jelentkezési időszak. Ezzel összefüggésben egyáltalán nem mindegy, hogy az érdeklődő milyen szakirányt választ. Egyes szakok végzettjei iránt nagy a kereslet a munkáltatóknál, míg más szakok iránt elenyésző az érdeklődés.

A munkáltatók támogatást kérhetnek dolgozóik átképzésére

2018.02.20

A szlovák Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium februárban felhívást tett közzé, hogy felmérje a munkanélküliség további csökkentésére irányuló új projektje, a közvetlenül a munkáltatóknak folyósítandó átképzési támogatások iránt mutatkozó igényt.

Hétvégi munkáért járó bérpótlékot vezetnek be

2018.02.16

Jóváhagyta a törvényhozás a Munkatörvénykönyv azon módosítását, amely szerint májustól a hétvégén végzett munka után járó bérpótlékot vezetnek be Szlovákiában, és megemelik az éjszakai, illetve az ünnepnapokon végzett munka után járó pótlékokat is.

Megyénkben is növekedhet a külföldi munkavállalók száma

2018.02.14

A jövőben több külföldi munkaerővel számolhatunk majd, elsősorban Pozsony, Nagyszombat, Nyitra és Zsolna megyében. Szlovákia eme iparilag fejlettebb részeiben ugyanis a cégek képtelenek hazai munkavállalókkal betölteni a több ezer betöltetlen munkahelyet.

Munkanélküliek átképzése a gyárakban

2018.02.07

Már ebben az évben új szakmát tanulhatnak a munkanélküliek ezrei a hazai vállalatok szerelőcsarnokaiban. Az állam ugyanis uniós támogatással Szlovákia történelmében először közvetlenül a gyárakban úgynevezett kis duális képzési rendszert indít.

Jelentős intézkedéseket készít elő a munkaügyi minisztérium

2018.01.16

A 2018-as év nemcsak az állástalanok segítéséről, az elégendő képzett munkaerő biztosításáról, a kevésbé fejlett régiók támogatásáról fog szólni, hanem fokozottan ügyelnek majd a gyermekek jogainak védelmére és a súlyos testi fogyatékkal élők segítésére is,...

A foglalkoztatáspolitika a középpontban

2018.01.09

A foglalkoztatás növelésének támogatása, több változás a gyermekek társadalmi-jogi védelme terén, az úgynevezett korai nyugdíjaztatás bevezetése vagy a súlyosan egészségkárosodott személyek jobb megsegítése lesznek azok a területek, amelyekkel a munkaügyi...

Harmincegyezer új munkahely létesülhet 2018-ban?

2017.12.31

A gazdasági tárca vezetője, Peter Žiga (Smer-SD) szerint 76 befektetői projekt van előkészítve, mintegy 4 milliárd euró értékben. „A befektetőktől kapott értesülések alapján mintegy 31 ezer új munkahelyről van szó" – fogalmazott a miniszter.

Kik kaphatnak majd adómentes 13. és a 14. fizetést?

2017.11.25

Az önkéntes alapon kifizetett 13. és 14. fizetés bizonyos feltételek teljesítése mellett 500 euróig mentesülne az adó- és járulékfizetés kötelezettség alól – ismertette a november 24-én tartott sajtótájékoztatóján a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyében...

Tovább csökkent a munkanélküliségi arány

2017.08.22

Szlovákiában a nyilvántartott munkanélküliek számaránya július végével 6,7 százalékra csökkent, vagyis Szlovákia történetében a munkanélküliségi ráta az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza.

Magasabb fizetést várnak a friss diplomások

2017.07.10

A gazdasági fellendülésnek köszönhetően a munkáltatóknak egyre több alkalmazottra lenne szükségük, a munkaerőpiacon azonban csökken a jelentkezők száma, ennek következtében növekedik a végzős főiskolások iránti kereslet.

Hatékonyabban dolgozunk otthon?

2017.01.18

Szlovákiában az irodai munkát végzők 49 százaléka havonta többször is használja odahaza a home office alkalmazást. A megkérdezettek 77 százaléka hatékonyabbnak ítélte meg a munkahelyen kívül végzett munkáját – derül ki a Microsoft társaság Szlovákiában és...

Oldalak