Jelenlegi hely

húsvét

Határok nélküli örömhír 2020

2020.04.12

Húsvét örömhírét, az evangéliumot Fábry Kornél atya, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, két ferences atya, Böjte Csaba testvér Déváról és Harmath Károly testvér Újvidékről, valamint a pozsonyi magyar katolikus közösség...

Nagypéntek

2020.04.10

Amikor Jézus arról beszélt, hogy a búzamagnak el kell halni, hogy termést hozzon, akkor mindenki bólogatott. Te is… Hát persze – milyen egyértelmű! Csak… Csak legyen inkább másvalaki az a búzamag… Pedig az életünk során többször is képesek vagyunk ilyen ...

Čaputová: ez az ünnep a reményről szól

2020.04.10

Zuzana Čaputová államfő csütörtök este beszédet intézett az állampolgárokhoz a közszolgálati televízióban. Az elnök asszony szerint az idei húsvéti ünnepek a reményről fognak szólni.

Kedves Embertársaim!

2020.04.09

A minap a következő idézet talált meg: „Ne arra gondolj, hogy mi hiányzik, hanem annak örülj, ami megvan.” (Moldova György) Úgy vélem, mondanom sem kell: mostanában mindannyiunk számára olyan értelmet nyert ez az idézet, mint még soha.

Ne feledje: zárva lesznek az üzletek!

2020.04.09

Jó tudni: most nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva lesznek a boltok. Ráadásul részleges kijárási tilalom van – bár nem csak ezért érdemes észszerűbben bevásárolnunk, nem halmozva a felesleget!

Húsvéthétfő, a locsolkodás napja

2019.04.22

Húsvéthétfő a húsvét vasárnapját követő hét első napja. A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak.

Húsvétvasárnap – Krisztus feltámadására emlékezünk

2019.04.21

Húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek, s világszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartanak. A Szentírás szerint Jézus – keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. Rómában húsvét vasárnapján közel hatvan...

Húsvét – a keresztény világ legnagyobb ünnepe

2019.04.19

A húsvét a kereszténység legnagyobb és legfontosabb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) azaz a hústól való tartózkodás húsvétkor ér véget – innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

Nagypénteki böjtkalauz

2018.03.30

Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.

Oldalak