Back to top

Húsvéti öröm a mindennapokban

Publikálva: 2023, április 8 - 14:26
Beteljesedett! És lehajtván fejét kiadá lelkét, hangzik el a Passióban. Majd harmadnapjára rá: Feltámadt a halottak közül!
Húsvéti öröm a mindennapokban

Az élet és a halál harcra szállt. És tudjuk, ki került ki győztesen. A halál megsemmisült, legyőzte őt a mindent elsöprő szeretet, a Húsvéti bárány, Jézus Krisztus.

A húsvéti liturgia az egyik legszebb ünnep. Hiszen a húsvét a legfontosabb ünnepe is az Egyháznak. Mert hiába születik meg a Messiás, ha nem áldozza fel magát az emberek bűneiért, vétkeiért. De Ő, az Emberfia vállalta ezt az elképzelhetetlen nagy feladatot. Feláldozta magát értünk. És nem úgy, ahogy akarta, hanem az Atya akarata szerint.

Semmit sem kért magának. Elfogadta, amit kapott az Atyától. Mi vajon hányszor tudunk úgy cselekedni, ahogy Jézus is tett? Hányszor tudjuk elfogadni feljebbvalóink, munkáltatónk, szüleink, tanáraink utasítását?

Jézus tudja, hogy gyarlóak vagyunk és kész a megbocsátásra. Kész arra, hogy újból minden ember a szívébe fogadja a békét. Erre a fogadásra fel kell készülnünk. Nem csak pillanatnyi örömet szeretnénk kapni, hanem egy életre szólót.

Szent János evangélistánál olvashatjuk, hogy Jézus imádkozott, könyörgött az Úrhoz az apostolokért. Tudta, hogy el kell hagynia őket, övéinek érezte a tanítványokat és gondoskodott róluk, mint ahogy a Jó Pásztor tette a nyájával. De minden emberben benne van a gondoskodás. Kiben jobban, kiben kevésbé. Az anyában gyermeke iránt, az apában családja iránt, a tanárban tanítványai iránt és még sorolhatnánk tovább. Embertársaink iránt nekünk is gondoskodnunk kell kivétel nélkül. Szűkebben pedig városunk lakóiról. Az egyedülállókról, a nehéz sorban lévőkről, a testi és lelki betegségben szenvedőkről.

Ahogy a húsvéti feltámadás dicsőségéből és öröméből táplálkoztak az apostolok, úgy kell nekünk is erőt merítenünk mindennapjainkhoz. És nagy szükségünk van az örömre, hogy minél több embernek el tudjuk vinni húsvét üzenetét. Nem erőszakkal, hanem tiszta szeretettel.

Mindenkinek kívánom, hogy találja meg a húsvéti fényt, és tudja továbbadni is azt. A fény erejével sugározzon az élet mindennapjaiban, minden percében embertársainak, itt városunkban is. Szüksége van rá mindenkinek, különösen ezekben a nehéz időkben.

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

Karaffa Attila

Az írás megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2023/03-as számában.

Ezt már olvasta?

Cookies