Back to top

Húsvétra nálunk is eltűnik a polcokról a liszt és az étolaj?

Publikálva: 2022, március 31 - 20:04
Németországban és Csehországban mintegy varázsütésre eltűnt az élelmiszerboltokból a liszt, a tészta és a toalettpapír. Több üzletlánc már csak szabott mennyiségben árusít egyes termékeket. A helyzetet csak rontja a közelgő húsvét és az ukrajnai háború. De milyen forgatókönyv várható nálunk? Itt is elindul a vásárlási pánik?
Húsvétra nálunk is eltűnik a polcokról a liszt és az étolaj?

Közelharc az étolajért. Igencsak jellemző állapot ez most a németeknél. Jelenleg több üzletben is lesöpört regálok fogadják a vásárolni betérőket, főleg a lisztes, rizses, tésztás polcok tátonganak az ürességétől. Attól való félelmükben, hogy az ukrajnai háború miatt néhány termék hiánycikké válhat, a németek „hörcsög életmódra” váltottak.

Vagyis elkezdték a készletek felhalmozását, a gyűjtögetést, hátha rosszabb idők jönnek, közölte a Südwestrundfunk. Csak márciusban 170 százalékkal több lisztet adtak el Németországban, mint az előző év azonos időszakában.

Ez a vásárlói magatartás pedig oda vezetett, hogy a boltok némely terméket már csak korlátozott mennyiségben adnak el. Jelenleg például egy személy legfeljebb 2 üveg étolajat vásárolhat.

Viselkedjenek, kérem, szolidárisan és csak azt vásárolják, amire szükségük van” – közölte Christian Böttcher, a német élelmiszer-kereskedelmi szövetség szóvivője.

Drágább élelmiszer

Nyugati szomszédunknál is hasonló folyamatot várnak, mint a németeknél. Az emberek idén valószínűleg tartalékokat képeznek lisztből, ami a hagyományos húsvéti édességek alapanyaga, közölte Helena Kavanovová, a cseh élelmiszerkamara szóvivője. Az ukrán és orosz gabona kiesése miatt a búza ára a duplájára emelkedett.

Az élelmiszerárak érezhetően drágulnak nálunk is. Nem sok jóval kecsegtet, amit tegnap Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank vezetője mondott. Idén 8, de jövőre akár 10-14 százalékos is lehet az infláció.

Hiánycikkek

A közelgő húsvét, a háború és a tömegpszichózis miatt néhány üzletlánc már bizonyos termékek hiányával küszködik. A boltokban főleg az étolaj iránt ugrott meg az érdeklődés.

Szlovákiából sokan járnak vásárolni Lengyelországba, Ausztriába és Magyarországra, de már ott sem lehet minden termékhez korlátlan mennyiségben hozzájutni, legalábbis Ľubomír Drahovský, a T.E.R.N.O. elemzője szerint.

A hónap elején az olajon kívül megnőtt az érdeklődés a liszt, a baromfi- és sertéshús iránt is, de mostanra a helyzet normalizálódott. A mezőgazdasági tárca megnyugtatásul közölte, gabonából és búzából van elég tartalék, de ha szükséges, akkor a pékek segítségére siet.

Bepánikolás

A vásárlás lélektanának kutatója, Peter Strcula úgy véli, veszélyérzet esetén természetes emberi viselkedés a tartalékolás, vagyis a bespájzolás.

Ha fennáll a potenciális veszélye annak, hogy valamilyen árucikkhez nem lehet hozzájutni, az emberek pánikba esnek és vásárolni kezdenek.

Kivásárolják a jódtablettákat vagy éppen a vécépapírt. Ha attól tartanak, hogy nem lesz elegendő liszt, akkor abból halmoznak fel nagyobb mennyiséget. Láthattuk azt is, hogy az ukrajnai helyzet miatt milyen sokan váltották ki hirtelen az útlevelüket, vettek bőröndöket és gondolkodtak el azon, hová tudnának elutazni.

Két hónapra elegendő tartalék

A pékek és cukrászok szövetsége már két hónapja jelezte, hogy két hónapra való tartalékaik vannak és kedvező árú lisztre van szükségük. A jelenlegi helyzetben, amikor a háború miatt minden bizonytalan és megnőtt az érdeklődés a liszt iránt az üzletláncok részéről is, a kenyérbúza árának 20 százalékos emelkedésével számolnak.

A péktermékek árát azonban  leginkább a hatalmasra duzzadt energiaköltségek befolyásolják. A kemencéket, ahol a kenyér és kifli sül, bizony valamivel fel kell fűteni…

Az ukrajnai háború hatással van az étolaj árára is, mert keleti szomszédunk, a gabona mellett, jelentős repce- és napraforgótermesztő. Ezekből készül az étolaj, és nagy kérdés, hogy mikor ér véget a háború, illetve honnan lehetne pótolni a kiesést. Nem elképzelhetetlen, hogy a bioüzemanyagok gyártását visszaszorítják, és helyette az étolajgyártást pörgetik fel nálunk is, hiszen repce és napraforgó terem elegendő, csak abból itt főleg a bioüzemanyag készül, mondta Martin Krajčovič, a modern üzlet szövetségének elnöke.

ma7.sk/cas.sk

Ezt már olvasta?

Cookies