Back to top

Mesélő képeslapok

Publikálva: 2021, december 24 - 19:05
A régi Dunaszerdahely képei, pontosabban képeslapjai közül mutatunk meg néhányat – szemet gyönyörködtetni, illetve kicsit visszaidézni a múltat.
Mesélő képeslapok

Üdvözlet D.-Szerdahelyről.

Az osztott, díszített képeslap az 1890-es években ábrázolja a Templom téri katolikus népiskolát, valamint a Fő utca ismert épületeit: a Bacsák-féle Fehér kastélyt, a magyar királyi adóhivatalt, illetve a Kaszinó épületét. A katolikus iskola ezen épületét 1862-ben emelték (majd 1972-ben bontották el) – „előd-épületei” azonban évszázadok óta itt álltak. A Bacsákok kastélya az 1800-as évek elején épült, a királyi adóhivatalt valamikor az 1800-as évek másik felében emelték, és 1884-re építtette fel a Csallóköz Szerdahelyi Kaszinó akkori elnöke, Haskó esperesplébános a Fő (akkor: Széchenyi) utcai kaszinó épületét.
Ma már egyik épület sem létezik…

Üdvözlet Dunaszerdahelyről. Kaszinó.

Az 1910-es évek első felében, Petényi Márk kiadásában készült lapon az egykori Széchenyi utca főszolgabírói hivatal (amely 1912-re épült fel) és kaszinó felőli részét figyelhetjük meg. A háttérben, a zöldellő fák között még ott leljük az egykor a város régebbi, 1780 óta használt temetőjét, amelyet 1959-ben számolt fel és épített be a kommunista hatalom. 1780 előtt még a város legrégibb temetőjébe temetkeztek: a templom körülibe.

Üdvözlet Dunaszerdahelyről. Izraelita templom.

Az 1869-re felépült ortodox nagytemplom az egykori Széchenyi utcán, az 1900-as évek elején. A bejárata nem innen, hanem a Városi (Csillag) utca felől volt. Az előtérben jobbra még látszik a Bacsák-féle Fehér kastély utcába benyúló kerítésének egyik rotundája (kis körbástya), amelyet 1920-ban bontottak el.

Dunajská Streda. Posta ul. – Pósta utcza.

A híres Posta utca, amelyik a Fő utcát és a Templom teret köti össze, egy 1930-as évekbeli képeslapon. Az utcácska a mai Bihari Szállóban működő postahivatalról kapta a nevét, amely az 1900-as évek elejére költözött ide a mai katolikus plébánia környékéről. Az egykori Csillag utcában (amely a már az 1700-as években is híres Csillag vendégfogadóról kapta a nevét, aztán Városi utcaként jegyezték, s ma Bartók Béla sétányként ismerjük) állt ugyanis eredetileg a postahivatal. Visszatérve a képhez: ebben utcában működött 1874-től Goldstein Józsua nyomdája, a Csallóközi Lapok kiadója, de a város fogorvosa is.

Nagy Attila helytörténész

Ezt már olvasta?

Cookies