Back to top

Középpontban a régió történelme!

Publikálva: 2023, december 5 - 06:43
Három történelmi kiadványt is bemutatnak karácsony előtt Dunaszerdahelyen, december 12-én és 14-én. Nagy Attila helytörténész 100 szerdahelyi történet címmel megjelent színes, gazdagon illusztrált helytörténeti albumát először december 12-én (kedden) ismerhetik meg az érdeklődők az MCC estjén. December 14-én (csütörtökön) pedig a Csallóközi Múzeumban a 100 szerdahelyi történet mellett további két másik izgalmas kiadványt is beszerezhetnek – egyikük Darnai Zsolt Csallóközi sztorik a múltból című kötete, míg a másik a Múzeumi Híradó 2023-as évfolyama. Mindhárom kötet gazdag és értékes tartalommal érkezik – ráadásul az utóbbi ingyenesen lesz elérhető a múzeumi esten! Részletek cikkünkben!
Középpontban a régió történelme!

Érdemes bejegyezni a naptárba:

  • december 12., 17.30 / MCC Dunaszerdahelyi Központja (Malom utca) • Nagy Attila: 100 szerdahelyi történet (esemény linkje)
  • december 14., 18.00 / Csallóközi Múzeum • Nagy Attila: 100 szerdahelyi történetDarnai Zsolt: Csallóközi sztorik a múltból + Múzeumi Híradó 2023-as évfolyama (esemény linkje)

Nagy Attila: 100 szerdahelyi történet

A 100 szerdahelyi történet című A4-es színes, képekkel gazdagon illusztrált helytörténeti album 100 érdekes, rövid és izgalmas ismeretterjesztő íráson keresztül ad bepillantást a Csallóköz szívének, Dunaszerdahely városának az életébe – a honfoglalástól egészen a 21. századig.

Mi volt a Pókhegy, a Csiger, a Szerdahelyi Czéczeg? Mikortól Szent György a város védőszentje? Merre állt a szerdahelyi vár? Hol voltak a település korai vásárterei? Miért épp Szent Péter volt a város történelmi pecsétjében? Kikről nevezték el Sikabonyt? Ki volt a szerdahelyi lucifer? Ki énekelt palinódiát, átírva a helyi reformátusok történelmét? Hogyan készült a híres „csíkos káposzta”? Melyik híresség született Kétszer-Újfaluban? Vannak-e kísértetek a Sárga kastélyban? Miről kapta a nevét az egykori Csillag utca? Milyen sírok vesztek oda a régi temetőkben? Milyen kincset ástak ki a kápolna falánál? Ki volt Horthy Miklós dunaszerdahelyi ükapja? Hogyan is nézett ki a híres Kondé kripta? Hogyan éltek a szerdahelyi haszid zsidók? Mit énekeltek az éjjeliőrök a szerdahelyi utcákon? Miért háborogtak a szülők a tornaórák miatt? Miért volt büdös a „büdös udvarban”? Hogy beszéltek a régi csallóköziek? Hogy került magyar gomb a cseh Hrabek majmára? Valóban éltek királyi ivadékok Dunaszerdahelyen? Ki volt a leghíresebb sikabonyi fácántenyésztő? Ki volt a királyi viadorok utóda? Ki volt a magyar magánjog szerdahelyi zsenije? Hányszor égett porrá a város? Kik voltak az első dunaszerdahelyi lánglovagok? Szerdahelyen született a magyar ejtőernyőzés úttörője? Hogyan szökött meg Uraszov a fogolytáborból? Kik és miért fotóztak a 19. század végén a városban? Miért lett sárga-kék a DAC? Miképp tért haza Dunaszerdahely?

Rengeteg kérdés, amire ott a válasz a 100 szerdahelyi történetben!

A szerzővel december 12-én az MCC Dunaszerdahelyi Központjában (Malom utca) 17.30 órai kezdettel Vajda Barnabás történész, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense beszélget.


December 14-én (csütörtökön) pedig 18.00 órától a Csallóközi Múzeumban a 100 szerdahelyi történet mellett még két másik izgalmas kiadványt is beszerezhetnek – egyikük Darnai Zsolt: Csallóközi sztorik a múltból című kötete, míg a másik a Múzeumi Híradó 2023-as évfolyama.

Mindegyik kötet gazdag és értékes tartalommal érkezik – ráadásul az utóbbi ingyenesen lesz elérhető a múzeumi esten! Részletek cikkünkben!

Darnai Zsolt: Csallóközi sztorik a múltból

A Csallóközi sztorik a múltból című kötetbe a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál Múltidéző rovatában 2017 és 2022 között megjelent írásaimból válogatott a szerző. A régiónk történetéből a híres ménesek, a csallóközi csodaló, a dobostorta megalkotójának koráról olvashatunk, míg a 20. századból például az önkéntes tűzoltók hőstetteit, a két világháború közti időszak és a rendszerváltozás helyi eseményeit idézi fel. A jeles személyiségek közül a 16. századtól egy-egy történetíró, tudós, katona, pap, alispán és főispán, agrárszakember, múzeumalapító, gyógyszerész és pedagógus életútjának a Csallóközhöz kötődő szakaszaival ismerkedhetünk meg. A könyvet a 21. századba átvezető rendhagyó interjú zárja.

Múzeumi Híradó 2023-as évfolyama

A tartalomból:

  • Mgr. Bevilagua Olga: A Csallóközi Múzeumban a 2022-es évben megtartott rendezvények időrendi összefoglalása
  • Mgr. Nagy Iván: Adalékok Nemeshodos településnéprajzához   
  • Mgr. Csiba Balázs PhD.: Egy vízbefúlás tanulságai. Szerény adalék a késő középkori Csallóköz társadalomtörténetéhez 
  • Mgr. Marczell Enikő: „Azon szeretet miatt, mellyel hazámat mindenkor öleltem…”. Csallóközi kötődésű tábori lelkészek az 1848/49-es szabadságharcban 
  • Nyáry István: A Dukes család és Dunaszerdahely  
  • Mgr. Mathédesz Lajos: Adatok Khin Antal életrajzához   
  • PaedDr. Darnai Zsolt: Veneny Lajos növénynemesítő szakmai portfóliója   
  • Dr. habil. Vajda Barnabás PhD.: Dunaszerdahely első településrendezési terve és Artur Szalatnai–Slatinský 

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies