Back to top

A hónap fotója – idén 110 éves a járásbíróság!

Publikálva: 2017, március 26 - 11:18
A dunaszerdahelyi „képírás”, vagyis fotótörténet minden bizonnyal egyik legszebb példája Adolf Brunner 1907-ben készült – idén éppen 110 éves – felvétele a járásbíróság építéséről. A fotó azonban nem csupán jelentős kortörténeti dokumentum, de a fotográfusi hivatás mesteri alkotása is: egy precízen elrendezett, minden részletre kiterjedő figyelemmel készült, beállított pillanat is egyben.
A hónap fotója – idén 110 éves a járásbíróság!

Adolf Brunner (az 1900-as évek fordulójáig Nyitrán lakó és dolgozó) dunaszerdahelyi fotográfus és fia, Ottó Brunner képes hagyatékát, ha össze lehetne gyűjteni, az nem csupán Dunaszerdahely, de az egész Csallóköz számára valódi „fénnyél írt kincsesláda” lehetne, hiszen a 20. század első felének legismertebb és legaktívabb fotográfusai voltak tájainkon.

Nem volt olyan fontos történés, ahová ne hívták volna őket el, megörökíteni az utókornak az adott eseményt. Nem volt ez másképp 1907-ben sem, amikor a helyi járásbíróság építőit – illetve magát az épületet – kapta lencsevégre.

A mai bíróság épületének felépítését az igazságügyi miniszter 1906. február 22-ei rendelete alapján rendelte el a pozsonyi törvényszéki elnök, aki „a járásbírósági épület és fogház felépítéséhez szükséges munkálatok kivitelezésére nézve árlejtést hirdetett.”

Az egykori temetővel szemben lévő építkezési telket (mintegy 400 négyszögölt) még 1902-ben ajándékozta erre a célra Tauber József.

„Folyó év (1906) szeptember 30-i, az épületek tető alá hozandók, 1907. julius hó 1-én teljesen készen és szárazon átadandók lesznek” – írja a Csallóközi Lapok tudósítása.

Első pillanatra a bírósági épület felálványozott, monumentális oromzata vonja magára a figyelmünket, de bizony érdemes elidőznünk a részleteken is, hogy mit akart a megrendelő, illetve a fotográfus megmutatni számunkra a történelmi pillanatot megörökítő képen. Mert bizony a megrendelőt, vagyis az épületet megálmoidó és kivitelező dunaszerdahelyi építészt is ott találjuk a felvételen!

A „kompozíciót”, vagyis a kép szereplőit elrendező Brunner ügyelt a részletekre: mindegyik munkás a saját szerszámával áll előttünk, rendezetten. De ott vannak a munkások körül segédkező (ebédet vivő?) lánykák is, kendővel a fejükön.

Az építkezést felügyelő „művezetőt” középett leljük, s mellette pedig sötét öltönyében, fekete kalapjában áll az építész: Wyberál József is – kezében mintegy szimbolikusan az épület összetekert terveit tartva.

S hogy minden kétséget kizárjunk, mikori is a felvétel, az egyik munkás kezében tartott, s felénk fordított tábla – 110 éves – üzenete jelzi a dátumot: 1907.

Ha Önnek is van régi felvétele Dunaszerdahelyről, keresse meg Nagy Attila helytörténészt az info [at] dunaszerdahely.com mailcímen!

Nagy Attila helytörténész
(Fotó forrása: Csaplár Benedek Adattár, Dunaszerdahely)

Ezt már olvasta?