Jelenlegi hely

Zuccotto – Pezsgős piskóta tejszínes-vaníliás krémmel

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 5 - 10:32 | Gasztro
Pezsgő, ünneplés! Az óévet pezsgővel búcsúztattuk, az újat pezsgővel köszöntöttük… Ez így finom és elegáns! S ez adta az ötletet, hogy olyan desszertet készítsek, amelyben ott muzsikál a pezsgő, megrészegítve az édes kis piskótákat, és mindezt egy letisztult, egyszerű, vaníliaízű, selymes tejszínes-mascarpones krém kíséri.
Zuccotto – Pezsgős piskóta tejszínes-vaníliás krémmel

Ezeket az ízeket és hozzávalókat egy hamisítatlan olasz finomság formájában kiviteleztem. Nagyon tetszetős a külseje, mondhatni figyelemfelkeltő. Ez nem más, mint a Zuccotto. Egy történet szerint a firenzei dóm kupolája inspirálta a desszert megalkotóját… Milyen ötletes!

És persze számomra az is fontos szempont volt, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen, ne kelljen sokat sasszézni körülötte… Röpke fél óra alatt megalkotható, és két óra hűtés után már fogyasztható is. 

HOZZÁVALÓK:

 • kb. 400 g hosszúkás piskóta
 • kb. 200-300 ml illatos, muskotályos, édes pezsgő
 • 250 g Mascarpone
 • 300 ml habtejszín
 • 6-8 g kristályos zselatin
 • 40-50 g cukor
 • ½ vaníliarúd kikapart belseje
 • 1-2 EK kakaópor a leszórásához, díszítéséhez

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Kibélelünk egy csinos tálat – egy kupola fazonút – folpackkal.
 2. A piskótákat gyors mozdulattal megmártjuk a pezsgőfürdőben – ne hagyjuk, hogy teljesen elázzanak, csak a külső rétegük igya magába kicsit a nemes nedüt, és egymás mellé rakva kibéleljük velük a tálunkat.
 3. 200 ml tejszínt és a Mascarponet alaposan elkeverjük, mondjuk robotgéppel.
 4. A maradék 100 ml tejszínbe belekeverjük a cukrot és a fél vaníliarudunk kikapart belsejét, és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk, ügyeljünk, hogy a cukor elolvadjon.
 5. Ehhez hozzáadjuk a zselatint, és alaposan elkeverjük. A zselatinkristályoknak fel kell olvadniuk, mind egy szemig.
 6. A zselatinos masszát hozzáöntjük a Mascarpones elegyhez, és elkeverünk mindent.
 7. Az így kapott finom, fehér, vaníliától illatozó, krémes masszánkat beleöntjük a piskótával bélelt tálba, várunk 5-10 percet, amíg a zselatinos massza kötni kezd, majd a tetejére, amolyan zárásképpen, ismét pezsgőben áztatott piskótákat sorakoztatunk, akár 2 rétegben is.
 8. Az egészet letakarjuk folpackkal, lefedjük egy tányérral, és valamiféle nehezéket pakolunk rá, hogy a piskóták, a pezsgő és a krém közelebbi barátságba kerüljenek egymással, s ízeiket, zamataikat adják át egymásnak.
 9. 2-3 órára hűtőbe tesszük a finomságunkat.
 10. Ha eljött az ideje, egy szépséges tálra tesszük, levesszük róla a kupolát… akarom mondani: a tálat, eltávolítjuk, a folpackot és elénk tárul a gyönyörű remekmű. Csodálatos!
 11. Szórjuk meg a csupasz, pezsgőtől ittas piskótákat egy kis kesernyés kakaóporral, majd vágjunk egy szép szeletet.

A vanília és a tejszín lágy ízeit a pezsgő muskotályos illata teszi teljesebbé, ugyanakkor az alkohol egy kis pikantériát ad hozzá. Egészségünkre!

Szabó B. Csilla / Little Wonders