Jelenlegi hely

Rakott káposzta

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, december 5 - 18:33 | Gasztro
Van, aki tölti, van, aki rakja, van, aki levest készít káposztából. Ahány ház, annyi módi. Én most rakom – a rétegeket. Azért, mert finom melegen, hidegen, sőt újramelegítve még jobb is, mert az ízek jobban összeérnek! Ez egy igazi télies étel!
Rakott káposzta

Az eredeti receptet apukám röpke harminc évvel ezelőtt szerezte Bandi bácsitól, az egyik barátjától, aki a rakottkáposzta-készítés nagymestere volt. És apu, miután megkóstolta ezt a finomságot, úgy döntött, hogy ezt a receptet fel kell venni a családi gyűjteménybe. 

Elkérte a titkos hozzávalók listáját, a fortélyokat is jól megbeszélték. Emlékszem a történelmi pillanatra, mikor egy szombat délután hazahozta a kézzel írott cetlit… Tehát ez egy igazi „pasis” recept volt, amit nekem sikerült rendesen átkölteni.

HOZZÁVALÓK:

700 g savanyú káposzta
600 g csirkemell kisebb (1-2cm-es) kockákra vágva
500 g sovány, füstölt karaj  darálva
200 g rizs
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra
őrölt szegfűbors
őrölt feketebors
őrölt kömény
1-2 EK őrölt pirospaprika
1-2 szál szárazkolbász
500 ml tejföl vagy joghurt
1-2 EK olaj

ELKÉSZÍTÉSE:

Ez az étel nem öt perc alatt készül el. De az elkészítésére fordított idő és energia hatványozottan megtérül, mert nagyon finom. Minden réteg egy rövid, vidám kis történet!

Első réteg: A csirkemellből pörköltet készítünk, amit pépesítünk.

Kezdő háziasszonyoknak röviden vázolom, hogy hogyan. Olajat hevítünk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkemell kockákat, sót, foghagymát, pirospaprikát, borsot, keverjük-kavarjuk, pici vizet löttyintünk hozzá, és fedő alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk vagy robotgépben pépesítjük.

Második réteg: A rizst megfőzzük. Van egy roppant egyszerű módszer. A 200 g rizst, miután jól átmostuk, 450 -500 ml hideg vízben feltesszük főni. Meg-meg keverjük , és forráspontig hevítjük, és igazából hagyjuk, hogy 3 percig nyugalmasan forrdogáljon. Ezután lekapcsoljuk alatta a hőt, sózzuk, egy kis olajat öntünk hozzá, letakarjuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt megpuhul, és kész is!

Harmadik réteg: A füstölt húst megdaráljuk, ha nem darálva vásároltuk, és a kolbászt felkarikázzuk.

A negyedik lépés, illetve történet maga a rétegezés. Törekedjünk arra, hogy a rétegeket szépen, egyenletesen rendezzük el a tepsiben. Szóval először beolajozunk egy 20×30-as tepsit. A savanyú káposztával alapozunk,elsőnek ezt pakoljuk a tepsi aljára, erre jöhet a darált, füstölt hús. Hogy esztétikailag is megfeleljen, most jöjjön egy világos, azaz inkább fehér réteg – a rizs, a rizsre a pépes csirkemellpörköltet kanalazzuk rá, melyet elegánsan tejföllel borítunk be, és a tejfölös rétegre rendezzük a kolbászkarikákat. És most 160-180 fokra előmelegített sütőbe küldjük a tepsit, és addig sütjük, amíg a kolbászkarikák szépen megpirulnak, és a tejföl is aranyos-barnás színt kap.

Aki szereti a savanyú káposztát és a jófajta szárazkolbászt, annak helyből nyert ügye van. Ehhez még társul a pörkölt, a füstölt hús és a tejföl ízeinek harmóniája, mely istenien ízessé teszi ezt az étket. Mindenképpen érdemes rászánni az időt, és kipróbálni ezt az igazi téli hangulatú gasztroalkotást.

A történethez még az is hozzátartozik, hogy édesapám sajnos nem érte meg ezt az újragondolt verziót. De biztos vagyok benne, hogy ha kóstolta volna, ízlett volna neki.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders