Jelenlegi hely

Összetartozunk – dunaszerdahelyi középiskolások Muravidéken

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, június 12 - 14:57 | Oktatás
A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola 43 diákja, tanáraik kíséretében részt vett a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából. E program keretében három napos úton voltak Muravidéken, Szlovéniában. A program lehetővé tette, hogy lendvai magyar középiskolás diákokkal találkozzanak és felkeressenek magyar történelmi emlékhelyeket.
Összetartozunk – dunaszerdahelyi középiskolások Muravidéken

Az első nap a Lendvai Kétnyelvű Szakközépiskolába látogattunk, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Bemutatták az iskolát, szaktantermeket, műhelyeket. Hasonló szakokat, szakmákat oktatnak, mint a mi iskolánkban. Diákjaink érdeklődéssel figyeltek és tekintették meg a szakműhelyeket. Ezt követően Fehér Patrik, 2. D osztályos tanulónk mutatta be régiónkat, városunkat és iskolánkat. A bemutató végén Cséfalvay Fanni szavalata, majd a Nélküled dal közös eléneklése fokozta az összetartozás gondolatát. A megvendégelést követően találkoztunk a lendvai helyismereti vezetőnkkel, Patyi Zoltánnal, vezetésével folytattuk utunkat Muraszombatba, ahol a várkastélyt tekintettük meg és a múzeum kiállításait. Egy fagylaltozással lehűtve magunkat következő állomásunk a Bántornyai Árpád-kori templom volt, melyben Aquila János Szent László-legendáját részlet gazdagon ábrázoló freskósorozata látható, mely a Kárpát-medence egyik legteljesebben fennmaradt. Mártonhelyen a szent Márton tiszteletére szentelt templomot néztük meg, ahol imádkoztunk nemzetünk megmaradásáért és elénekeltük a Boldogasszony Anyánk imánkat.

A nap programjának folytatásában Dobronakra látogattunk a híres orchidea- és trópusi kertbe. Itt idegenvezetéssel jártuk be a kertet, ahol sokféle orchidea mellett számos fűszernövényben, trópusi gyümölcsfában gyönyörködhettünk.

Majd a Radamosi Mária-fa kápolnánál álltunk meg, ahol annak a tölgyfatörzsnek a megmaradt csonkja látható, melynek koronájában 1947-ben a radamosi Füle Józsefnek a tehenek legeltetése közben június 15-én, Szent Vid napján nagy ragyogással megjelent a Szűzanya. A Szűzanya békét és nyugalmat sugárzott, kezében rózsafüzért tartott.

Hosszúfalun a szálláshelyünkön meleg vacsorával vártak bennünket, majd a szobák elfoglalása után beszélgetéssel, szabad programmal folytatódott az este.

Második napunkon reggeli órákban megtekintettük a Lendvai Művelődési Központot, melynek tervezője Makovecz Imre volt. Impozáns, gyönyörű színházterme évente számos alkalommal ad otthont magyar színdaraboknak, előadásoknak.

Ezt követően Horvátországba mentünk, Csáktornyára és Varasdra. Varasd Európa egyik legszebb barokk városa, az 1667-es tűzvészig Horvátország fővárosa volt. Megtekintettük a szépen felújított Varasdi várat, annak múzeumában korabeli fegyvereket, bútorokat láthattunk. A bátrabb diákok a várat egy „futóverseny” keretében megkerülték. Jutalmuk egy fagylalt volt a város főterén.

Ezt követően Csáktornyára mentünk, ahol a híres Zrínyi várat szemléltük meg, itt a Zrínyi emlékművénél elénekeltük a magyar Himnuszt.

Ebédre megkóstoltuk a híres lendvai burekot, pizzás, húsos és túrós ízesítésű rétestésztából készült specialitást. A délután a szórakozás jegyében telt. Diákjaink kalandparkban bizonyították erejüket, kitartásukat és bátorságukat végigmenve a különböző nehézségű kötélpályákon.

Utolsó napon Lendvát-városát jártuk be. Megtudtuk, hogy a Szentháromság kápolnában őrzik Hadik Mihály természetes módon mumifikálódott földi maradványait is. A mumifikálódott holttest a kápolna egyik felújításakor került elő. A múmia köré az itt élők számos legendát fűztek. A néphagyomány szerint a 1603-as, Bánnfy Kristóf vezette török ellenes csatározások egyik hőse pihen itt.

A zsinagógában a helyi zsidóság történetét bemutató kiállítást láttuk. Ezt követően a Lendvai várban a várost bemutató filmet, kiállításokat, illetve a világhírű Marc Chagall festményeit csodáltuk meg.

Élményekkel teli három napot töltöttünk Muravidéken. Erősödött bennünk az összetartozás ereje, hogy mi magyarok élhetünk bárhol a világon, Muravidéken, Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján vagy az Őrségben, egyek vagyunk, összeköt bennünket a nyelv, a kultúra, a hagyományok, a hit.

Köszönet a Rákóczi szövetségnek és iskolánk igazgatónőjének, Molnár Ilonának, hogy lehetővé tették e tanulmányi kirándulás létrejöttét.

Klőr Levente, tanár

Rákóczi Szövetség ifjúsági helyi szervezetének a vezetője