Jelenlegi hely

Mikor nyitnak a fürdők és az aquaparkok?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 29 - 10:07 | Színes
A fürdők, uszodák és aquaparkok társulása képviselői csütörtökön egy több mint száz pontból álló javaslati csomaggal érkeztek a kormányhivatalba. Tették ezt azért, hogy a hétfőn következő központi válságstáb ülésen a tárgyalási pontok közé vehesse a stáb az újranyitás lehetőségét, illetve annak mikéntjét.
Mikor nyitnak a fürdők és az aquaparkok?

A társulás tagjai annál is inkább fontosnak tartják foglalkozni a témával, mivel tavaly több mint 5 millió látogató számára nyújtottak kulturált körülmények közt lehetőséget a kellemes időtöltésre.

Uszoda megnyitása – érdemes?

Ugyan június 3-tól engedélyezett az uszodák megnyitása, de mint azt többen jelezték, nem tervezik ekkor a nyitást. Ľudovít Lebó, az érsekújvári Novovital igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy anyagilag nem éri meg a fedett uszodát megnyitni. A korábbi években is csupán június közepéig üzemelt az uszoda, utána már a nyitott medencéket vehették használatba a vendégek. Az uszodák megnyitása gazdaságilag ugyanis nem hoz komolyabb bevételt a fürdőnek.

A társulás által megfogalmazott több mint 100 pontba szedett javaslat szigorú egészségügyi megszorításokkal számol. A válságstábbal ugyanakkor például a jövő héten nyitó fitneszközpontokra érvényes látogatói jegyzék kapcsán is egyeztettek, hiszen ez a rendelkezés rájuk is vonatkozna. A társulás szerint ez a pont szükség szerint teljesíthető a látogatók bankkártyás fizetésével, illetve a készpénzes fizetések esetén vezetett jegyzékkel - mondta el Peter Kolenčík, a besenyői Vízi Park üzemeltetési igazgatója.

Napi ezrekben mérhető a veszteség

A társulás tagjai felkérték a kormányt, hogy fontolja meg mielőbbi, legkésőbb június 15-ei nyitási lehetőségüket. Erre azért is lenne szükség, mert egy strandfürdő esetében a felkészülésre is időt kell szánni. Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a június közepi időpont azért is jó, mert akkor még nincs olyan magas számú látogató. Ha csak július elején nyithatnának, a strandszezon már javában folyna, és munkahelyek, esetleg akár maga a fürdő is fenntartási veszélyhelyzetbe kerülne - mondta a dunaszerdahelyi igazgató. Nem utolsó sorban a fürdők területén, illetve a közelségében található hotelek, éttermek, panziók is csak azután tudnak érdemben működni, ha a strandfürdő már vonzza a vendégeket. Peter Kolenčík ezt azzal is kiegészítette, hogy napi szinten kapnak érdeklődő üzeneteket. Azok, akik a nyári szabadságukat tervezik, afelől érdeklődnek, hogy mikor nyitnak, mivel a jelenleg engedélyezett, csupán csak szállási lehetőség nem elégíti ki a pihenésre vágyókat. Viszont erre az érdeklődésre egyelőre nincs megfelelő válaszuk…

Alternatíva? Természetes vízfelületek, vagy külföldi nyaralás

A strandfürdők képviselői arra is felhívták a stáb figyelmét, hogy az esetleges meg nem nyitásukból további két lehetőség származhat. Egyrészt a vizes kikapcsolódásra vágyók hátat fordítanak a biztonságnak, és a természetes vizeken keresik a szórakozási lehetőséget, melyet természetesen egyáltalán nem lehet egészségügyileg felügyelni, vagy pedig külföldre távoznak nyaralni. Ha figyelembe vesszük a járvány esetleges második hullámát, akkor azzal is számolni kell, hogy a hétvégi külföldi kiruccanások olyan országokba, ahol sokkal több volt a koronavírus-fertőzött, mint Szlovákiában, milyen hatással lehet a fertőzöttség magasabb számának kialakulására. A gazdasági mutatókról már nem is beszélve! Mekkora veszteség érné azzal Szlovákiát, ha a külföldre távozó nyaralók nem itthon költenék el megtakarított pénzüket?

Szlovákia egyelőre nem támogatta a haza turizmust

A szomszédos Magyarország már évek óta komoly gazdasági tényezőként számol a turizmussal. Ennek megfelelően anyagilag is támogatta a strandfürdők, aquaparkok megújulását. A magyar kormány a jelenlegi válságos helyzetben is gondolt a turizmusra, és mintegy 430 millió eurónyi pénzcsomagot kíván szétosztani a turisztikai szubjektumok újraindítását elősegítendő. A szlovák kormány egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy a hazai gazdaság ezen fontos ágazatát óhajtja-e egyáltalán, és miként, mekkora összeggel kívánja támogatni. Pedig szükséges lenne, hiszen az ország gazdaságának komoly bevételei származnak a hazai turizmusból, a több millió strandfürdőt látogató itthon elköltött euróiból.

AAKP, -rovin-