Jelenlegi hely

Mákos guba torta

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 11 - 07:12 | Gasztro
A mákos guba hagyományos és egyszerű étel. Egy pici újítással csinos desszertet varázsolhatunk belőle – tortaformába öltve egy kis sodó társaságában elegáns fogás lehet, bármilyen alkalomra.
Mákos guba torta

Az eredeti ötlet nem tőlem származik, viszont a recept a sajátom – egyszerű.

A mákos guba egy hagyományos és egyszerű étel. Egy pici újítással csinos desszertet varázsolhatunk belőle. Tortaformába öltve egy kis sodó társaságában elegáns fogás lehet bármilyen alkalomra. Az eredeti ötlet nem tőlem származik, viszont a recept a sajátom- egyszerű.

HOZZÁVALÓK:
– 1 fonott kalács (kb.  400g), jó, ha kissé szikkadt
– 1 liter tej
– 3 egész tojás
– 150 g cukor
– 200 g darált mák
– 1 zacskó vaníliacukor
– 1 citrom és 1 narancs héja reszelve
– csipetnyi só

A SODÓHOZ:
– 3 egész tojás
– 300 ml tej
– 3 ek cukor
– 1 zacskó vaníliacukor
– 120 g mascarpone
– csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉSE:
MÁKOS GUBA ALAP:
1. A tejet felmelegítjük maximum 50 fokosra, s közben feloldjuk benne a cukrot, vaníliacukrot, alaposan elkeverjük benne a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt citrushéjakat, sót, s végül a mákot.
2. Ebbe az elegybe beleadjuk a kb. 2x2-es kockákra vágott fonatost. Óvatosan elkeverjük, törekedve arra, hogy a kis kockák minél jobban teleszívják magukat az ízes, illatos, tejes keverékkel, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy nehogy kása legyen belőlük.
3. Előkészítjük a tortaformánkat: kibéleljük sütőpapírral. Ebbe beletöltjük a masszát. 
A masszával teli tortaformát mindenképpen tegyük egy tepsire, s úgy tegyük be sülni, mert szivároghat belőle a lé.
4. 160 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. 30-40 percre. Ez az idő tudjuk, sütőfüggő. Az a cél, hogy a gubatorta átsüljön, de ne száradjon ki.
A SODÓ:
1. A tejbe belekeverjük a tojásokat, cukrot, sót, majd folytonosan kevergetve forrásba hozzuk. Így szépen besűrűsödik. Vigyázzunk, nehogy odakapja az alját.
2. Vegyük le a tűzről/ hőről, ha ez megtörtént. Nem kell megijedni, ha a fehérje enyhén kicsapódik.
3. Ha picit lehűlt, adjuk hozzá a mascarponet, és botmixerrel egyneműsítsük. Ez az eljárás egy csoda, mert a végeredmény egy fantasztikusan selymes, lágy sodó, amely méltó kísérője a kicsit rusztikus  gubatortának.

Little Wonders - Szabó Csilla, szabobcsilla.blogspot.sk