Back to top

Így indult a Csallóközi Vásár…

Publikálva: 2022, szeptember 13 - 18:45
1980-ban Dunaszerdahely városa megünnepelte egyik elődtelepülésének, (Sik)Abonynak az első írásos említését, amelynek apropóján az ünnepséget előkészítő bizottság javaslatára többek között kiállítást, Vámbéry Ármin-emléktábla avatást, 1500 tanuló részvételével sportnapot, lampionos felvonulást és – az ünnepségsorozat leglátványosabb részeként – a hagyományokat felelevenítő „vásárvárosi vásárt”, az első Csallóközi Vásárt rendezték meg. Nézzük, milyen is volt ez az első „csallóközi kirakodó vásár”!
Így indult a Csallóközi Vásár…

Az 1980. október 18-án legelső ízben megrendezett „csallóközi kirakodó vásár” célja az volt, hogy felidézzék a régi (duna)szerdahelyi vásárok hangulatát. Az eseményt a Kultúra és a Pihenés Parkjában, a mostani Vásártéren rendezték meg. 

Aznap reggel a Dukla két jól megtermett ökröt fogatott be egy szekér elé, amelyen a népviseletbe öltözött fiatalok csalogatták a lakosságot a vásárba. Az őket kísérő  lovaskocsin népi zenekar játszott. A csapat egy-egy lakótelepen meg-megállva rögtönzött kultúrműsort adott elő az ébredező dunaszerdahelyieknek. Ugyancsak a várost járta a pécsi úttörőzenekar, akik kora reggeli koncertjükkel a Fő utcán és lakótelepeken vonultak végig.

A vásárban a hangulatról már a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes, a környék cigányzenekarai, prímásai, szólistái, és persze gitárosok, bőrdudások gondoskodtak. A Jednota és a Dukla kihelyezett sátrai között pedig felnagyított, régi városképeken mutatták be az egykori települést.

Az első Csallóközi Vásárban, ahogyan a krónika írja, a kistermelők főleg malacot, baromfit és saját készítésű tárgyakat kínáltak eladásra, sőt „megjelentek Kelet-Szlovákiából a teknős cigányok is, szép portékáikkal”. A felállított 30 sátorban sütötték ki a Laci-pecsenyét, de kínáltak kolbászt, frissítőket és az elmaradhatatlan „burcsákot”. 

Két sátorban sült halat és halászlét lehetett venni, áruit kirakta a Dukla EFSZ  és a Jednota is, de volt kerámiaárus, illetve egy sátorban a város az alkalomra megjelentetett publikációt árusította. Volt ezenkívül birkagulyás, játék és sportszerek, ruhanemű, de árultak még friss kenyeret, bazárárut, vagy például magánszemélyek csibéket, kacsákat, malacokat is. Feljegyezték, hogy a DUKLA búzát, árpát, kukoricát, szőlőt, sőt két lovat és egy csíkót is eladottt.

A 800 éves ünnepségsorozatról a szlovák televízió készített felvételeket. A város erre az alkalomra előkészített 50 darab selyemlobogót a város címerével, 150 darab kisméretű zászlót, 20 zománcozott agyagtányért „800 éves Dunaszerdahely” felirattal, 50 darab agyagplakettet a város címerével és még számos emléktárgyat, amit az ünnepségsorozat vendégei kaptak ajándékba.

Az első csallóközi vásár befejezése előtt pedig a DAC labdarúgócsapata bajnoki második ligás mérkőzést játszott az „Agro Levice” csapatával, amelyet 1:0 arányban legyőzött.

Nagy Attila helytörténész

Ezt már olvasta?

Cookies