Back to top

A hónap fotója – a legelső csapatkép

Publikálva: 2017, január 6 - 10:47
A fényképezés a 19. században indult világhódító útjára – s e diadalútja mind a mai napig töretlen. Dunaszerdahelyre, illetve a Csallóközbe is elég korán eljutottak a „fényírók”, már az 1800-as évek végén (legjobb tudomásunk szerint az 1870-es években) „photograph ateliert”, azaz műtermet hozott létre a városkában egy Kretter J. R. nevű fotográfus. Új sorozatunk címe egyértelmű: A hónap fotója alatt havonta egy-egy Dunaszerdahelyt érintő fotóérdekességet mutatunk meg, illetve mutatunk be a történelmi hitelesség igényével.

A legelső bemutatásra kerülő felvételt bizonyára már többen ismerik: ez az első dunaszerdahelyi focicsapat máig ismert legkorábbi csapatképe.

Nem, nem a DAC-é, hanem az 1908-ban alapított Dunaszerdahelyi Sport Egyesület (DSE) focicsapatáé. Hasonlóképp, mint ma, több „szakosztály” is működött a DSE szárnyai alatt: így többeket érdekelt a sakk vagy a „lavn tenis” is a „football nemes sportja” mellett.

Bizonyára kell lennie korábbi felvételnek is, ám arra egyelőre még nem sikerült rábukkanni...

De nézzük a képet – mit is tudunk róla, illetve mit árul el.

A fotót a Dunaszerdahelyi Sport Egyesület és az 1900-ban alapított Komáromi Football Club (KFC) 1919 júliusi mérkőzésén készítették. A dátum azért is érdekes, mert mint tudjuk, 1919 január 5-én szállták meg az első világháború végén Dunaszerdahelyt a cseh csapatok.

Minden valószínűség szerint a felvétel Dunaszerdahelyen készült, a régi pálya hátsó részében (a mai Rózsaligetben – ide kattintva meg is lehet nézni, pontosan hol volt), s a fotós háta mögött a Csigéri felöli földek terültek akkor el...

De nemcsak ezt látni: a kép többről is árulkodik, segítségével ugyanis megtudhatjuk, milyen is volt a csapat meze, illetve annak pontos színe.

Mint látható, a világos színű térdnadrág oldalán, illetve a hosszú ujjú mez nyaki részén, illetve onnan lefutva mell alattig egy sötét sáv fut végig, s a fölső bal oldali részén, a szív felett nagy betűkkel olvasható a D.S.E. felirat is.

S hogy a mez, így a csapat színeire is kitérjünk, összevetve a Dunaszerdahelyi Sport Egyesület zománc-réz (egyébiránt Bécsben! készített) kitűzőjével, elmondhatjuk, hogy a DSE csapatszíne a piros–fehér volt. (Hogy a pár hónappal a meccs után  létrejött DAC korai csapatszínei miképp alakultak, arra egy későbbi írásban visszatérünk.)

Ám még ez sem minden: az eredeti kép mellé csatolt szövegből ugyanis tudjuk a 2–2 végeredménnyel záruló mérkőzésen résztvevő dunaszerdahelyi játékosok neveit is. Sajnos, nem mindegyikét, de közlöm a listát (az eredeti szöveg szerint).

Íme:

Balról jobbra:

Álló sor: komáromi / komáromi / komáromi kapus / Weisz Péter / komáromi játékos / DSE kapus / Hartmann József / Fischer Mihály tánctanár / ? / Forgách J. komáromi edző (a kép jobb szélén áll feketében)

Ülő sor: Grűnwald Misi / komáromi játékos / Baumel Izsó / komáromi játékos / Sarlay-Schwartz Pista / komáromi játékos / Román Béla / komáromi játékos / Soós Imre / komáromi játékos / Lőwinger

Füvön ülő sor: Mayer Sanyi (pálcával a kezében) / komáromi játékos / Jedlicska József / komáromi játékos / Kohn Albert / komáromi játékos / Schwartz Sanyi / komáromi játékos / komáromi táblabíró.

Ha Önnek is van régi felvétele Dunaszerdahelyről, keresse meg Nagy Attila helytörténészt az info [at] dunaszerdahely.com mailcímen!

Nagy Attila helytörténész
(Fotók forrása: Csaplár Benedek Adattár, Dunaszerdahely)

Ezt már olvasta?

Cookies