Back to top

Elkezdődött a régi sikabonyi temető kitisztítása

Publikálva: 2016, november 20 - 14:27
Az önkormányzat elkezdte a régi sikabonyi temető kitisztítását, tudtuk meg Hervay György mérnöktől, a Városi Hivatal Műszaki és beruházási főosztályának vezetőjétől.

A cél az, hogy a téli időszak előtt a kisebb-nagyobb gallyaktól, ecetfáktól megtisztítsák az elgazosodott sikabonyi régi temetőt, s majd ott jövőre megkezdődhessen egy újabb köztemető kialakítása. A jelenlegi sikabonyi köztemető sajnálatos módon ugyanis rövidesen betelik, s nem tudnak majd oda temetkezni a helyiek, így kézenfekvő megoldásként erre a célra az egyébként is temetői parcellaként számon tartott, az 1950-es évek végétől nem használt öreg temetőt akarják felhasználni.

Jelenleg ennek a munkának az első fázisa zajlik. 2017-ben szeretnék a jelenlegi temetőt a hadifogolytemetőn keresztülvezető úttal összekötni a régi temetővel, hogy oda lehessen temetkezni a jövőben.

A temetőben szombaton helyszíni szemlét tartott Karaffa Attila városi képviselő, a kulturális bizottság elnöke, Simon Ferenc, a Sikabony Polgári Társulás elnöke és Nagy Attila helytörténész.

Karaffa Attila szerint „elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a munkások nem okoztak-e kárt a fejfákban, síremlékekben. Másodsorban pedig feltérképeztük a temető állapotát. Lakossági fórumon szeretnénk találkozni a sikabonyi lakosokkal, illetve a városi hivatal dolgozóival, hogy ismertessük jövőbeli elképzeléseinket.”

Mint elmondta, azt szeretnék, hogy az öreg temető jelenlegi fejfái, sírkeresztjei fel legyenek állítva a temető oldalsó részén, azaz nem szeretnék megsemmisíteni azokat. Másrészt eredeti helyén, körbekerítve szeretnék megőrizni az 2015 december végén felfedezett Nemes Sikabonyi Gálffy Ignácz 1848-as honvédtiszt sírját, illetve a körülötte álló legrégibb síremlékeket.

Simon Ferenc arra utalt, rendkívül büszkék, hogy egy 1848-as kegyhelyet tud így majd kialakítani a város Sikabonyban, a honvédtiszt sírja körül, ami méltó megemlékezési helyszín lehet majd a jövőben.

Nagy Attila helytörténész szintén fontos lépésnek tartja, hogy újranyílik a régi sikabonyi temető. „Ez a temető volt a régi Sikabony temetője, kissé szimbolikus is, hogy újra ide fognak temetkezni a helyiek. Az pedig, hogy Gálffy Ignácz 1848-as honvédtiszt síremléke körül egy kegyeleti hely jön létre, mindenképp erősíti a városlakók identitását.” A honvédtisztről ez évben már utcát is elnevezett a településrészen a város.

A sikabonyi lakossági fórumot a szervező Sikabony Polgári Társulás és a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet november 23-án 18.00 órától tartja a Sikabonyi Közösségi Házban.

Ezt már olvasta?

Cookies