Back to top

Dunaszerdahelyi fiúk, családapák

Publikálva: 2016, október 5 - 10:09
Október, de november havában is több jeles emléknapot számol a naptár: október 6-án az aradi vértanúkra emlékezünk, október 23-án az 1956-os magyar szabadságharc és a diktatúrák áldozatainak emlékére gyújtunk gyertyát, míg november 1-jén, mindenszentekkor az üdvözült lelkek emléknapját tartja a keresztény világ, november 2-án pedig a halottak napját, mikor szeretteink sírja fölött világítanak a mécsesek.

Noha Dunaszerdahelyen kevesen tudatosítják, de november 2-a városunk gyásznapja is, amikor az I. és II. világháború hősi dunaszerdahelyi katonahalottjainak és polgári áldozatainak emléknapján értük is fellobban az emlékezés lángja.

November 11-én este pedig az első világháborús katonai temetőnél tartunk megemlékezést, amikor is a nagy világégés katonahalottjaira emlékezünk.

Az első világháború millecentenáriumán persze nemcsak arra a mintegy ezer, többnemzetiségű hadifogolyra emlékezünk, akik a sikabonyi földben pihennek, hanem azokra az otthonuktól távol nyugvó városunkbeliekre is, akiknek nem adatott meg az anyaföld nyugalma.

Néha úgy érzem, mostohagyermeke a város mai lakóinak Dunaszerdahely egykori múltja – mintha elfeledte volna hajdan élt kisembereit, akik vagy 1848/49-ben, vagy az I. és a II. világháborúban áldozták életüket és vérüket szeretteikért, hazájukért. Míg a környező települések mindegyikében ott áll, Dunaszerdahelynek nincs a háborúban odaveszett fiaira emlékező igazi mementó. Van, felelhetnénk, egy a sikabonyi temetőben, és vannak „katonasírok” a Szent István téri Mártíremlékmű körül. Ám olyan, amelyiken valóban ott lenne a város minden katonahalottjának a neve, olyan nincs.

Pedig ha lenne, olyan lenne, mint az egykori, igazi Dunaszerdahely: sokszínű és sokarcú. Mert lenne azon magyar, német, szlovák név, meg lenne ott keresztény, zsidó, de cigány is. Elfeledett tanítók, hivatalnokok, boltosok, utcaseprők.

Dunaszerdahelyi fiúk, családapák.

Nagy Attila helytörténész

Ezt már olvasta?

Címkék: Nagy Attila
Cookies