Back to top

Az első dunaszerdahelyi fotográfus

Publikálva: 2019, augusztus 19 - 20:34
Ma 180 évvel ezelőtt, éppen 1839. augusztus 19-én – hihetetlen nemzetközi érdeklődés közepette – jelentették be hivatalosan Louis Daguerre francia feltaláló eljárását, a dagerrotípiát. E napot tekintjük a fényképészet születésnapjának.
Az első dunaszerdahelyi fotográfus

A Csallóközbe, esetünkben Dunaszerdahelyre is relatíve korán eljutottak a „fényírók” – az 1800-as évek végén a városban (Szerdahelyen is, Sikabonyban is) annak leljük nyomait, hogy már fotóznak, illetve Dunaszerdahelyen fotográfus működik. 

Ebben a korai időszakban elsősorban családi és portréfotózásra kell gondolnunk; a „street photography”, azaz az utcafotózás, vagyis az utcákat és történéseiket bemutató fotóművészet – merthogy erre is megjelent az igény kicsit később nálunk is – jobbára az 1880-as évektől ismert.

A módosabbak (a helyi nemesek, birtokosok, nagykereskedők) leginkább Pozsony, vagy valamelyik nagyobb város fényképészetét látogatták meg családi eseményfotók, portrék készítése céljából, ám rövidesen, a fotográfia népszerűvé válásával egyre többen kezdtek el érdeklődni az iránt, hogy életeseményeiket megörökíttessék az új és felkapottá vált „fénnyel írt” képek segítségével.

Legjobb tudomásunk szerint Dunaszerdahelyen az 1870-es, 1880-as évektől bizonyosan létezik „photograph atelier”, azaz műterem: a legelsőt (pontosabban a legelső ismertet) egy Kretter J. R. nevű fotográfus működtette.

Magát a műtermet, az „ateliert” átlagos, kisebb szobaként kell elképzelnünk – egy másik későbbi dunaszerdahelyi fotós, Brunner egyik 1930-as évekbeli műterme például még ma is jól azonosítható a Rózsa utca egyik házában, annak egyik szobájaként. (Ismert fotósok voltak Dunaszerdahelyen Brunner Adolf és Brunner Ottó. Adolf Nyitráról települt át Dunaszerdahelyre, Ottó az ő fia volt.)

Első ismert „fényírónkról”, Kretterről sajnos rendkívül keveset tudunk – nem tudjuk, honnan érkezett a nyüzsgő kisvárosba, és azt sem, mikor távozott Dunaszerdahelyről. Működésének egyik kézzel fogható bizonyítéka mellékelt képünk, amelynek hátoldalán ott találjuk pecsétjének lenyomatát. 

E mellékelt képünk különlegessége pedig nem más, minthogy ez az egyik legkorábbi, bizonyosan „dunaszerdahelyi” illetőségű fotográfus által készített felvétel. (Adattárunkban van korábbi, sikabonyi felvétel is, amely a településrész 19. századi életébe enged bepillantást – a különleges felvételek az ottani Somogyi-szeglét, illetve a Gálffy-majort, a Sikabonyi Gálffy családot mutatják be. Nem kizárt, hogy azokat a kültéri fotókat is Kretter készíthette.)

Jelen képünk valamikor az 1880-as években készült Dunaszerdahelyen. A helyi tehetősebb családot ábrázoló felvétel mára kissé megfakult: a családfő és felesége körül hét gyermekük (három fiú és négy leány) áll. Öltözékük alapján egyértelmű a jómód, hiszen mindegyikük a korba passzoló elegáns ruhát visel. Sajnos pontosan nem tudjuk beazonosítani, kikről is lehet szó, kiket ábrázolhat a felvétel.

Mindenesetre maga a felvétel, és a rajta található pecsét különleges színfoltja, egyedi nyoma, ritkasága Dunaszerdahely város fotótörténetének.

Nagy Attila helytörténész

Ezt már olvasta?

Cookies