Back to top

Az egészségügyi szakemberek elégedetlenek a jövő évre tervezett költségvetéssel

Publikálva: 2020, november 25 - 06:36
Az egészségügyi szakemberek, az egyes egészségügyi szervezetek képviselői szerint a most megállapított jövő évre vonatkozó költségvetési keret semmiképpen sem elegendő a minőségi betegellátáshoz.
Az egészségügyi szakemberek elégedetlenek a jövő évre tervezett költségvetéssel

Nem veszi ugyanis figyelembe, hogy komoly összegek kellenének a fejlesztésekhez, a korszerűsítésekhez, a minőségi betegellátás biztosításához.

Az egészségügyi ellátást biztosító szervezetek képviselői ezért szeretnének minél előbb találkozni és tárgyalni Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel, hogy a találkozón kifejthessék véleményüket és megtehessék javaslataikat. Ugyanakkor felszólítják a parlamenti képviselőket is, hogy támogassák az általuk javasolt költségvetési keret elfogadását. Minderről a szlovák parlament épülete előtt kedden megtartott sajtótájékoztatójukon számoltak be.

A Betegek Jogait Védő Orvosi Kamara, a Magánorvosok Szövetsége, a Járóbeteg-ellátók Szövetsége, a Mentőorvosok Szövetsége, a Szlovákiai Kórházak Szövetsége képviselői kérik, hogy az egészségügyi biztosítók páciensei után kifizetett járulékot legalább az átlagbér 5 százalékára, azaz 54,6 euróra emeljék.

Ez az összeg még mindig 11 euróval kevesebb, mint a szomszédos Csehországban kifizetett járulék. Szlovákiában összességében 450 milliós összeget tenne ki ez a hozzájárulás. Ugyanakkor szükséges lenne kártérítést fizetni az egészségügynek a pandémia, a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségekért is.

Remélik, hogy Marek Krajčí tárcavezető kellően reagál kérésükre és támogatni fogja a költségvetési keret megváltoztatását.

„Ez az utolsó esély, hogy a jelenlegi kormány és a parlamenti képviselők bebizonyítsák, mennyire fontos számukra a lakosság egészsége és az egész szlovákiai egészségügy helyzete” – fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

Hozzátették, hogy a jelenlegi költségvetés nem veszi figyelembe, hogy mekkora pénzösszegek kellenek az egészségügyi fejlesztésekre, a beruházásokra, a gyógyítás minőségének emelésére. Ha nem történik változás, nem tudják megteremteni az egészségügyi rendszer megújítását és nem tudják megakadályozni az orvosok, nővérek pályamódosítását, illetve külföldre távozását sem.

De nem tudják tartani az egészségügyi ellátás, kezelés és gyógyítás eddigi színvonalát sem, sőt még az ország valamennyi lakosának az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését sem.

forrás: Felvidék.ma/teraz.sk

Ezt már olvasta?