Back to top

Advent – Úrjövet

Publikálva: 2019, december 1 - 06:45
December elsején indul a meteorológiai tél, s az András utáni első vasárnap pedig az egyházi év kezdete, vagyis advent első vasárnapja.
Advent – Úrjövet

A római egyházban az adventi böjti időszak az éjféli miséig tart, s az ez időben tartott hajnali misét a bevonulási ének, a Rorate coeli – Harmatozzatok egek – után roraténak nevezik. Advent azt jelenti Úrjövet, a latin adventusból származtatva.

Katolikus falvakban az advent péntekje szigorú böjtnek számított, húsételt, zsíros ételt egyáltalán nem fogyasztottak. Hajnalban minden reggel, vasárnap kivételével, hajnali misére, roratera mentek. Még sötét volt a reggel, ezért kis lámpákkal, úgynevezett rorate-lámpákkal mentek a misére. A lámpákban gyertya világított.

Református vidéken, például a Csilizközben advent idején reggel és este is istentiszteletet tartottak szinte az egész falu részvételével. Az istentisztelet nem kora hajnalban, hanem napkelte után szokott lenni. Kulcsodon tréfás mondókát is tudtak ehhez:

Azért van a róráté nappal,

Mert későn keltünk föl a pappal.

December az ókori Róma naptárában a tizedik hónapot jelezte, amit a neve is bizonyít. A csillagászati naptárban Bak havának nevezik, a magyar naptár Karácsony havaként jelöli. December a legsötétebb hónap. Most vannak a legrövidebb nappalok és a leghosszabb éjszakák.

In: Maczell Béla: Csallóközi népszokások

Ezt már olvasta?

Címkék: karácsony
Cookies