Back to top

Városi díjakkal jutalmazták kiválóságainkat

Publikálva: 2017, április 30 - 13:45
Idén első alkalommal a Szent György-napok keretén belül adták át a városi díjakat szombaton este a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Este fél hétkor a színházterem megtelt, s a népes közönséget előbb a Pósfa zenekar szórakoztatta, majd a Hazaváró találkozó résztvevőinek ünnepélyes köszöntését követően a városi díjak is átadásra kerültek.

A „Dunaszerdahely Város Díszpolgára“ kitüntető címet idén ZSIDÓ JÁNOS kapta meg, aki 1977-ben Pozsonyban végezte el a teológiát, a Szent Ciril és Metód Hittudományi Főiskolán, ugyanitt 2004-ben szerezte meg a pedagógiai minimumot. 2005-ben a Cserkészszövetségtől Cserkészvezetők Aranyfokozatával tűntették ki. 2010-ben Csodaszarvas Érmet kapott, majd 2012-ben a Magyar Kormány Fraknói Vilmos Díjban részesítette. Ezek mellett a Szent György Lovagrend Jubileumi Emléklappal, a Rend Pallosával és Érdemkeresztekkel tűntette ki. A Vitézi Rend szintén Érdemkereszttel ismerte el őt. Díszpolgára Tallósnak és Félnek, s szombattól már városunknak is.

Dunaszerdahely Város Pro Urbe Díjával idén három kiemelkedő személyiséget tüntettek ki, méghozzá Németh Ilonát, Németh Jolánt és Baculák Veronikát.

NÉMETH ILONA  - Budapesten, az Iparművészeti Főiskola tipográfia és könyvillusztráció szakán diplomázott 1986-ban, majd ugyanebben a városban, a Képzőművészeti Egyetemen doktorált 2006-ban. Professzori címet 2014-ben vehette át Andrej Kiska köztársasági elnöktől. A pozsonyi képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének egyik alapítója és tanára, ahol saját műtermét a Studio IN-t vezeti. A Stúdió erté művészeti csoport egyik alapítója 1987-ben. Dunaszerdahelyen él, Budapesten, Pozsonyban, Prágában és Bécsben is dolgozik. Legismertebb tipográfiai munkái példaul a Ghymes Zenekar és a Szőttes Néptáncegyüttes mai napig használatban lévő logója. Az elmúlt években társkurátora volt a nemzetközi Privát Nacionalizmus kiállítássorozatnak, és a 2016-ban Bécsben es 2017-ben Prágában megrendezett Univerzális vendégszeretet című kiállításoknak.

NÉMETH JOLÁN - Nyárasdon született, de 30 évig élt Dunaszerdahelyen. 1978-ban Pozsonyban a Szlovák Műszaki Főiskola Építészeti Karán építészmérnökké avatták. 1995-ben a Zsolnai Közlekedési és Távközlési Főiskolán igazságügyi műszaki szakértő képesítést szerzett. Kézilabdázni Nyárasdon kezdett és már 17 évesen meghívták Csehszlovákia felnőtt válogatott keretébe. Részt vett az 1980-as nyári olimpiai játékokon Moszkvában, tagja volt az 1981-ben a B-Világbajnokságon Dániában győztes válogatottnak és 5. helyezést ért el az 1982-ben a Magyarországon rendezett kézilabda világbajnokságon. Simonyban (Partizánske) csehszlovák bajnoknak avatták. Több kiemelt sportlétesítmény műszaki felügyelője, mint a DAC Aréna, a dunaszerdahelyi sportcsarnok, komáromi uszoda. Németh Jolán alapító tagja és edzője a dunaszerdahelyi városi kézilabda klubnak.

BACULÁK VERONIKA - Dercsikán született 1940-ben. Diplomáját a prágai Károly Egyetem orvosi karán szerezte 1963-ban. Kezdetekben a rozsnyói kórház alkalmazottja volt, majd 1968-ban a dunaszerdahelyi kórház belgyógyászati osztályára került, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A prágai IKEM-ben megszerezte kardiológus szakvizsgáját. Ezzel a tudással együtt megszervezte a belgyógyászati osztály intenzív részlegét, majd a művese osztályt és a gasztroenterológiai osztály létrejöttével sok életet menthettek meg a komplex kezelésnek köszönhetően. 2010-től kardiológusként dolgozott tovább a somorjai poliklinikán. 2 éve a szakmai pályafutását befejezte, és lánya családjához költözött, Gödöllőre.

A Pro Urbe Juvenis kitüntetést olyan 26 évnél fiatalabb személy kaphat, aki a város hírnevét a tanulmányi, alkotói, sport-, kulturális, oktatási, nevelési, tudományos vagy társadalmi területén elért eredményeivel öregbíti. E díjat 2017-ben SZABÓ ANNAMÁRIA vehette át, aki a Magyar tannyelvű magángimnázium idén negyedikes diákja. 2014-ben benevezett az Agy-díjjal kitüntetett dr. Somogyi Péter agykutató professzor által megrendezett neurobiológiai témájú nemzetközi ösztöndíjpályázatra, amely a spanyol Nobel-díjas tudós, Ramon y Cajal nevét viseli. Értekezésében a belső hallás és a muzikalitás evolúciós előnyeit és biokémiai mechanizmusait vitatta. Dolgozatával második díjat nyert. 2015-ben az élményektől fellelkesülve újra benevezett, ezúttal azonban már az első helyen végzett. Munkájában azzal foglalkozott, miként befolyásolja a táplálkozás és az emberi testben élő mikroflóra az egyes idegrendszeri folyamatokat, illetve hogyan használhatná ezt az orvostudomány bizonyos betegségek gyógyítására.  Jutalma egy hathetes kutató tanulmányút volt az Oxfordi Egyetem Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézetében, az MRC Brain Network Dynamics Unit-ban, dr. Somogyi Péter kutatócsoportjában.

Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díját idén hárman kapták meg Hájos Zoltántól, valamint két polgármesteri emléklap került átadásra. A díjazottak:

BUFLA MIKLÓS - Tőketerebesi járásban született és Királyhelmecen érettségizett. Főiskolai tanulmányait Pozsonyban folytatta, ahol először történelem-földrajz szakos tanárnak tanult, majd filozófia-történelem szakon végezte el a doktori tudományos fokozatot. 1982-ben életútja Dunaszerdahelyre vezette, ahol kinevezték az újonnan létrehozott magyar tannyelvű kilencéves alapiskola igazgatójának. Igazgatóként sportosztályokat nyitott tehetséges sportolók számára,  a későbbiekben az idegen nyelvekre és a számítástechnikára fektette a hangsúlyt. Az általános iskola diákjai kiváló eredményeket értek el mind a sportban, mind a tanulásban.

CSEH JÓZSEF - 1941-ben Rétén született, de 1943 óta dunaszerdahelyi lakos. A pozsonyi Komenský Egyetem jogi kar 1967-ben szerzett diplomát, majd 1973-ban a jogtudományok doktora akadémiai címet is megszerezte. Itt 1970-ben kineveztek a Járási Ügyészség ügyészének, majd 1987-ben kinevezték járási ügyészhelyettessé, 1991-től a Szlovák Ügyvédi Kamara tagja, ahol jelenleg is védőügyvédként tevékenykedik. Szakterülete a büntetőjog. Hosszú évek óta  részt vesz városunk lelki életében a Dunaszerdahelyi Keresztyén Református Egyház presbitereként. 2010 óta a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagja.

DAC TE DUNASZERDAHELY 1976/77 BAJNOKCSAPAT - Az 1976/77-es idényben megnyerte a kerületi bajnokságot a Gödölle Béla edző által vezetett DAC csapata, amelyet szinte kizárólag dunaszerdahelyi vagy környékbeli játékosok alkottak. Ez az együttes 1962 és 1968 után harmadszor juttatta fel városunk labdarúgását a harmadik vonalnak számító divízióba. Ám az előző két alkalomtól eltérően ott is meg tudta állni a helyét, sőt, három évvel később, 1980-ban az országos, Szlovák Nemzeti Ligába is felverekedte magát. Bátran jelenthetjük tehát ki, hogy az 1977-es bajnoki cím alapozta meg a későbbi sikerkorszakot. 1985-ben feljutottak a föderális ligába, elhódították a szlovák- és a Csehszlovák Kupát 1987-ben, ami a továbbiakban a nemzetközi porondon való bemutatkozáshoz vezetett.

Hájos Zoltán polgármester ebben az évben két polgármesteri emléklap odaítéléséről is döntött.

GARAY LILLA - Dunaszerdahelyen született. Egyetemi éveit Pozsonyban töltötte, ahol párhuzamosan két egyetem hallgatója volt – a jog mellett a japán nyelv és kultúraközti kommunikáció szakpáron.. Az egyetem befejezése után a külügyben helyezkedett el, ahol a elsősorban kelet-ázsiai diplomáciai ügyekkel foglalkozik. Emellett doktoranduszként folytatta tovább tanulmányait, nemzetkőzi büntetőjog szakterületen. Az egyetemen jelenleg angolul és szlovákul oktat. A Washingtoni Egyetemen vendégelőadóként adott elő, és ez teljesen új dimenziót nyitott meg számára az oktatásban.

VÍMI ROLAND - 1969-ben született, vásárúti lakos, asztaliteniszező. Játékával számos elismerést és díjat nyert el. 1992-ben részt vett a Barcelonai nyári olimpiai játékokon. A szlovák asztalitenisz szövetség arany plakettel tüntette ki őt kiemelkedő eredményei elismeréseként. 1993-ban és 1994-ben Szlovákia legjobb játékosaként szerepelt az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon.

A program ezt követően Agócs Gergely előadásával folytatódott, majd a pedagógusok kitüntetésére is sor került.

Az önkormányzat minden évben köszönetét fejezi ki a pedagógusoknak a fáradságos munkájukért a tanító nap alkalmából. Többéves hagyomány azonban, hogy a város díjaival együtt tüntetik ki az Év pedagógusát, aki idén TÖRÖK MÁRIA, a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola tanára lett. Több éves pedagógiai gyakorlattal rendelkezik, 1982 óta tanít az intézményben. A munkavégzéséhez szükséges ismereteit a  szakmai követelményeknek megfelelően bővítette az évek során. Ismeretei és képességei legjavát adva igyekezett helytállni a katedrán. Diákjai számos kerületi és országos versenyen sikeresen szerepeltek.

Az Év pedagógusa díja mellett a városi önkormányzat kulturális és sport bizottsága kezdeményezte, hogy a nagyközönség, -  jelenlegi diákok, volt tanítványok, szülők is szavazhassanak arról, hogy ki a legnépszerűbb pedagógus. Idén ezt az elismerést, DANA KAPKOVÁ érdemelte ki, aki 33 éve óvónőként dolgozik, munkahelye a Halpiac téri óvoda. A több mint három évtized alatt kiváló pedagógus vált belőle. Fontos számára a szakmai fejlődés, továbbá az új ismeretek gyakorlatba való átültetése. Olyan tevékenységek megszervezésében vett részt, amelyek az óvodában hozzájárultak az összetartozás érzésének növeléséhez. Célja az, hogy a gyerekeket feltétlen szeretettel fogadják az óvodában. Munkáját az "óvoda mint egy család" jelmondat jegyében végzi.

A műsor végén a Csallóköz néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget.

A díjazottaknak a szerkesztőségünk nevében is gratulálunk!

Kapcsolódó képgalériáinkat itt érhetik el: díjátadó 1. rész, díjátadó 2. rész

Ezt már olvasta?

Cookies