Back to top

Új sürgősségi osztállyal bővül a kórház

Publikálva: 2017, december 12 - 16:32
A Svet zdravia által működtetett dunaszerdahelyi kórházban három éven belül kialakításra kerül egy új, modern sürgősségi osztály. A kórház ugyanis több mint 3,1 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi támogatáshoz jutott és az európai uniós alapból tervezi átépíteni az intenzív osztály egységeit és a sebészetet. Új gyógyászati felszereléssel és a betegek nagyobb kényelmét szolgáló szobákkal gazdagodik a kórház - derült ki a cégcsoport által küldött sajtóanyagból.
Új sürgősségi osztállyal bővül a kórház

Bock Szilvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője elmondta: "A dunaszerdahelyi kórház sokrétű és széleskörű ellátást nyújt egy helyen. A felújítások és az új berendezések beszerzése, melyeket a következő három évben tervezünk, segítenek magasabb szintre emelni az egészségügyi ellátást, növelni a páciensek biztonságát, s egyben kényelmes környezetet biztosítani számukra."

A sürgősségi felvételi osztály kialakitása

A kórház új sürgősségi felvételi osztály kialakítását tervezi, mely helyettesíti a jelenlegi intézményes elsősegélynyújtást szolgáló rendelők csoportját. Az igazgatónő szerint az egészségügyi ellátás az új felvételi osztályon teljesen új elgondoláson alapul.

„Például a betegeket egészségügyi állapotuk súlyossága és sürgősségi ellátásuk alapján az ügyeletben lévő nővér vagy segélynyújtó öt csoportba osztja. Jelenleg főleg érkezési sorrendben látják el a betegeket. Az új rendszer szerint a legsúlyosabb esetek előnyt élveznek majd“  - magyarázta Bock a páciensek modern osztályozási rendszerének bevezetését, az ún. triage rendszert, mely a kórház tervei között szerepelé.

Az új sürgősségi felvételi osztályt képezi majd egy recepció váróteremmel, hat várakozást kínáló ággyal, rendelői és beavatkozási résszel.

Szakemberek egy helyen

Hogy növeljék a páciens megmentésének esélyeit a sürgősségi felvételi osztály közvetlen összeköttetésben lesz a rádiodiagnosztikai osztállyal. Egyúttal a közvetlen közeli új altató- és több szakirányú intenzív osztály (OAMIS) kialakítása is a tervek között szerepel, melyek együttműködnek és közös forrásokat használnak hála a támogatásnak.

Az OAMIS az altató- , az intenzív gyógyászati osztály, a neurológiai sebészet és a belgyógyászat sürgősségi ellátásának összeköttetéséből jön létre. „ Egy helyen csoportosul így az összes sürgősségi ellátást igénylő páciens, ahol kombinált orvosi csapat szüntelen felügyeletére vannak bízva. Ez biztosítja a színvonalas szakosított egészségügyi ellátást“ – hangsúlyozta az igazgatónő.

Összevont sebészet

Az európai alapnak köszönhetően kialakul az összevont sebészet új szervezési elosztás alapján, mely összevonja a sebészeti és a traumatológiai osztályt.

„ Az összevonással hatékonyabban ki lehet használni a személyzet, a terület és a berendezések adta lehetőségeket és kialakításra kerülnek az ún. lebegő fekhelyek, melyek szükség szerint vagy az egyik vagy a másik osztály által kerülnek felhasználásra,“ magyarázta az igazgatónő hozzátéve, hogy ugyan az orvos és a nővérek együtt fognak dolgozni a központi helyiségekben, de minden osztálynak lesz külön főorvosa. A lebegő fekhelyek nem csak az összevont sebészeten kerülnek bevezetésre, ahol csaknem 50 lesz belőlük, hanem az OAMIS osztályon is (17 ágy).

Az új összevont osztályon a kórház szintén tervezi a betegek kényelmének növelését egy- és kétágyas szobák kialakításával, melyek külön szociális helyiséggel és tévével rendelkeznek majd.

Három éven belül

A kórház a következő hetekben készül szerződést kötni a vissza nem térítendő kölcsönről az Integrált Regionális Operatív Program felhívásában (IROP). Ezek után három év áll a rendelkezésére, hogy befejezze az építési munkálatokat és beszerezze a szükséges egészségügyi felszerelést.

Ezt már olvasta?

Címkék: kórház, nemocnica
Cookies