Back to top

Történelmünk gyászos napjára emlékeztünk

Publikálva: 2018, június 5 - 17:11
A Trianoni békediktátum 98. évfordulóján, június 4-én Dunaszerdahelyen a Trianon emlékfánál megemlékezésre és gyertyagyújtásra hívta az érdeklődőket a Pázmaneum Polgári Társulás és a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás.
Történelmünk gyászos napjára emlékeztünk

A megemlékezés a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, Patassy Andrea szavalatával kezdődött, majd Karaffa Attila, a Pázmaneum Polgári Társulás elnöke köszöntötte az emlékezőket. A kultúrprogram további részében a Művészeti Alapiskola tanárai (Gaál Zöld Ágnes, Fitos Andrea, Bazsó Horváth Zsuzsanna) zenei előadásukkal teremtettek meghittebb hangulatot a szép számú résztvevők körében,

Fehér István, a komáromi Selye János Gimnázium tanára mondott beszédet a megemlékezésen, amelyben kitért arra, nem kell belenyugodni a 98 évvel ezelőtti gyászos eseményekben, hisz több európai példa (Koszovó, Krim) is megmuttatta, van lehetőség az igazságtalan történelmi döntések megváltoztatására. Egyúttal arra is figyelmeztett, a kilencvenes években volt erre mód, de akik élhettek volna vele, nem használták ki a lehetőséget.

A tanár megemlítette a magyar kettős állampolgárság ellen hozott szlovák ellentörvényt is, amelynek maga is áldozata, hiszen a nyilvánosság előtt is vállalta a magyar állampolgárság felvételét, s az emiatt elindult folyamatok az őseink jogfosztásához hasonlította. Kitért Magyarország ellehetetlenítésére indult törekvésekre is a liberális nyugati hatalmak részéről, mert a magyar kormányzat bátran állást foglalt a kereszténység, a család értékei mellett, s nem akar részt venni olyan személyek kényszerű betelepítésében, akik nem kívánnak dolgozni és elfogadni a társadalmunk alapvető értékeit.

A szónoklat és a zenei részt követően a Trianon emlékfánál mécsest helyeztek el az emlékezők, majd elénekelték a Himnuszt és a székely himnuszt.

Ezt már olvasta?

Cookies