Back to top

Történelmi változók...

Publikálva: 2020, február 27 - 07:58
A történelem sodra fura mozgásban tartja az egész világot, erről nap mint nap meggyőződhetünk. Egyik ismerősöm korában arra csodálkozott rá, hogy hadifogolytábor működött a városban. Nem is egy, mondtam neki, hanem kettő. Hitetlenkedve nézett, aztán elmagyaráztam, hogy nem csak a mostani Tábor utca helyén állt az első világháború idején hadifogolytábor, hanem egy nagy tiszti tábor is működött Rényben, Sikabony mellett, főleg olasz tisztekkel.
Történelmi változók...

Aztán az idő sorda elmosta nem csupán a tábor helyét, de annak szinte a teljes emlékezetét is – egyedül a hadifogoly temető maradt meg mementónak. 

Ugyanígy ma már kevesen tudják, hogy a legrégibb szerdahelyi piac a templom körül létesült, és (bár természetesen más és más formában) szinte a huszadik század bő feléig működött is ott. Emellett volt híres vásártere is Szerdahelynek – ám sok mai mai szerdahelyi nem is gondolná, hol is állhatott… Még az 1500-as évek derekán a Paxy család szerzett magának birtokot két házzal, amely a vásártér mellett állt – a Szerdahelyt Újfalutól elválasztó főút mentén... Sőt, az okiratokból tudjuk azt is, hogy az öt szobácskás lakóház egyik szobája kocsmaként, a mellette lévő ház meg húsboltként is működött. 

Aztán a Paxy család kihalt, és az évszázadok során a vásártér melletti kis fogadó gazdát, családot cserélt: volt az az 1700-as években például a szerdahelyi Török családé, a Krascsenics családé, a Boross családé, akiktől aztán egy megint csak betelepült nemesi család szerezte meg a fogadót: a Bacsák család. Aztán ennek a családnak az egyik sarja nagy kastélyt is építtetett a 19. században a vásártér mellett, a híres Fehér kastélyt.

Sokan már kitalálhatták: igen, az ún „régi posta” helyén állt az a valamikori vendégfogadó, és a mögötte található, ma már beépített területen működött évszázadokig a vásártér… 

Időközben eltűnt a Fehér kastély, házakkal telivé lett az egykor Félszer Újfalunak nevezett városrész is, ahogyan belakta, „beélte” a város a többi terét is.

Az egykori olasz tiszti tábor helyén is ma már utcák sorakoznak (köztük a jeles felvidéki magyar politikusunkról, Esterházy Jánosról elnevezve). Jó tudni persze: ez a Rény is különleges: dűlőnevei a honfoglalás koráig nyúlnak vissza, elég csak az említett „Rém”-et, vagy az átellenben lévő „Sárkány-tót” idéznünk… 

A világ változik, s ez így is van rendjén, hiszen minden azt mutatja, hogy a hely él, folyamatos mozgásban van. Ám azt jó tudni, s felidézni, hogy mennyi emléket, különleges történetet rejthet akár az a darabka föld is, ahol lakunk és élünk…

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Címkék: Nagy Attila
Cookies