Back to top

A történelemformáló erők letéteményese mindig a közösség

Publikálva: 2024, március 16 - 01:17
Dunaszerdahelyen az idén is megemlékeztek az 1848. március 15-ei eseményekről.
A történelemformáló erők letéteményese mindig a közösség

Az ünnepi összejövetel ezúttal is a Szózat eléneklésével kezdődött, majd Molnár Máté, a Neratovice téri Magán Szakközépiskola diákja és Bittera Sophie Iman, a Fókusz Gyermekszínpad tagja előadását élvezhette az ünneplő tömeg.

Bíró Éva köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve Balogh Csabát, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövetét, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, Puha Györgyöt és Karaffa Attilát, városunk alpolgármestereit, valamint a politikai pártok képviselőit, a történelmi egyházak vezetőit, a városi intézmények és civil szervezetek megjelent vezetőit, majd az ünnepre emlékezve elmondta, az 1848/49-es szabadságharc kitüntetett eseménye a magyar nemzet történelmének.

Az ünnep szellemisége azt üzeni, minden helyzetben fogjunk össze és higgyünk a változás lehetőségében – hangsúlyozta az ünnepi megemlékezés háziasszonya.

Március 15-én összefogott néhány fiatal, majd egyre többen lettek, és elindult a szabadságharc. Összetartottak, mert tudták, hogy csak magukra számíthatnak. Csak akkor lehetnek sikeresek, ha együtt, közösen állnak ki a szabadság és a függetlenség érdekében – mondta Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, köztársaságielnök-jelölt ünnepi köszöntője elején.

„Nemzeti öntudatunk szempontjából az 1848-as szabadságharc nagyon fontos része a történelmünknek” – emelte ki.

Mi, felvidéki magyarok is sokszor kiálltunk önmagunkért – gondoljunk csak a kitelepítésre, a deportálásra, a reszlovakizációra – mind olyan esemény volt, amivel megpróbáltak bennünket megtörni. Ugyanez történt akkor is, amikor az iskoláinkért álltunk ki, amikor a magyar nyelvű oktatást kellett megvédeni – és sikerrel jártunk – azért, mert összetartottunk – hangsúlyozta Forró Krisztián.

„És ilyen összetartása lesz szükségünk jövő héten szombaton is – mert van egy magyar köztársaságielnök-jelöltünk” – tette hozzá.

Ez a választás nem egy emberről, hanem mindannyiunkról szól – egy lehetőség, egy alkalom lesz, hogy megmutassuk, hogy itt vagyunk, és itt is akarunk maradni. Ezer éve ez a szülőföldünk, és azt szeretnénk, hogy ezer év múlva is magyar szó hangozzék el Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen. És nemcsak itt, hanem szerte a Felvidéken – de ehhez meg kell mutatni az erőnket – hangzott el az ünnepi köszöntőben.

„Jövő hét szombaton legyünk méltók azokra az ideákra, amiért küzdöttek a márciusi ifjak” – hívta fel az ünneplő közösség figyelmét a Magyar Szövetség elnöke.

Az ünnepi köszöntőt követően a Kodály Zoltán Alapiskola diákjai, Bock Ágnes, Gaál Sára Mária, Marczell Gábor János, Marczell Zsófia Ágnes és Petróczi Kamilla előadását hallgathatták meg az emlékezők.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese ünnepi beszédének elején kiemelte, 1848. március 15-e számunkra, magyarok számára különleges történelmi pillanat, ami messze túlmutat egyéni megérzéseink szubjektivitásán. 1848. március 15-én egy hatalmas erő mozdult meg, ekkor megtörtént az a csoda, aminek hatására a korábban arc- és céltalan, magatehetetlen tömeg önmagukban jelentéktelen tagjaiból egy cselekvésre bírható, élő organizmus nélkülözhetetlen alkotóelemeivé vált.

„Ez maga a nemzeti összetartozás érzése megszületésének a katarzisa; az egyéni életek értelmének egy magasabb küldetésben való felismerése” – hangsúlyozta a politikus.

„Magyarnak lenni nem más, mint vállalni azt a megkülönböztetetten nemes, de küzdelmes sorsot, ami nemzetünk egyedülálló sajátja.

Egész életünkkel hozzájárulni ahhoz, hogy kultúránk ne csak fennmaradjon, hanem újra és újra felvirágozhasson” – emelte ki Magyar Levente, hangsúlyozva, hogy a történelemformáló erők letéteményese mindig a közösség. Ahhoz viszont, hogy a közös és értelmes cselekvőképessége megteremtődjék, vezetők kellenek – olyanok, akik körül ki tud kristályosodni az egyéni akaratokból összeálló erő – tette hozzá.

„Kívánom egész nemzetünknek, és minden nemzetrésznek – önöknek is itt, Felvidéken –, hogy az előttünk járt nemzedékekhez hasonlóan találják meg a hatékony közös cselekvés útját.

Ha így lesz, kétség sincs afelől, hogy számos, büszkeségre okot adó pillanatban osztozhatunk még“ – zárta lelkesítő és nagyívű ünnepi beszédét a miniszterhelyettes.

A felemelő ünnepi szónoklatok után az emlékezés koszorúit helyezték el városunk vezetői, a politikai pártok, civil szervezetek, városi és társadalmi intézmények képviselői az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél, majd nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével zárult az ünnepi esemény.

Az ünnepi megemlékezésen készült további felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies