Back to top

A tiszanánai Aranykert „termései“ a Vermes-villában

Publikálva: 2022, augusztus 27 - 16:06
Tizenkettedik alkalommal mutatkozott be az Aranykert – Zlatá záhrada – Golden Garden művésztelep a Kortárs Magyar Galériában. Az érdeklődő a tiszanánai művésztelep három évének „terméséből“ láthat ízelítőt a Vermes-villában.
A tiszanánai Aranykert „termései“ a Vermes-villában

A kiállításmegnyitó elején Iván Péter, a KMG vezetője üdvözölte a vendégeket, köztük az alkotótábor főszervezőit, Péntek Istvánt és Máriát, Dunaszerdahely város polgármesterét, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely város alpolgármesterét, A. Szabó Lászlót, Tiszanána polgármesterét, Dr. Tóth Józsefet. A kiállítás kurátorát, Dolán Györgyöt utolsóként köszöntötte – és nem véletlenül. Dolán György ugyanis a héten ünnepelte 70. születésnapját. A jubileum alkalmából jó egészséget, örömmel teli alkotókedvet kívánt a festőművésznek a galéria vezetője. A kiállítással kapcsolatban pedig megjegyezte, a jelenlegi tárlatra az elmúlt év tiszanánai alkotásainak legjobbjai lettek összeválogatva.

Dr. Tóth József, Tiszanána polgármestere szeretettel és tisztelettel köszöntött minden jelenlévőt, majd elmondta, Tiszanána község Heves megyében, Egertől délre, a Tisza-tó közvetlen tőszomszédságában található.

„Földrajzilag így nézünk ki. De vajon a művész szemével hogy nézünk ki? Településünk, a környéke a magyar alföld egyik legvonzóbb területe: hatalmas vízfelület, öblök, vulkánok, selymes vízű strandok... Talán érthető, miért szerettük volna, ha létrejön nálunk is egy alkotótábor“ – mutatta be települését a polgármester, majd hozzátette: többeket megkeresett az alkotótábor ügyében, de évekig nem járt sikerrel.

Ő maga és az önkormányzat is nagy örömmel fogadta a hírt, hogy Péntek Istvánék a településen vettek egy parasztházat, amelyet azóta felújítottak, bővítettek, alkalmassá tették egy művésztelep megszervezésére.

„Csodás és különös azt látni, ahogy egy iráni, mexikói, vagy a világ bármely részéről érkező művész keze nyomán jelenik meg a környék, olyanokat szólít meg a Tisza, akik csak hírből hallottak a szőke Tiszáról, a tiszavirágzásról” – emelte ki örömmel D. Tóth József.

Köszöntője végén a Péntek családnak külön megköszönte, hogy összekapcsolták Tiszanánát Dunaszerdahellyel, hogy bekapcsolódtak a község kulturális életébe.

A. Szabó László, városunk alpolgármestere megnyitója elején elmondta, az elmúlt esztendőben a Sárga kastélyban 10. jubileumát ünnepelte az Aranykert nemzetközi művésztelep, amit az alkalomhoz méltó kiállítással ünnepeltünk. Szerencsére a Péntek házaspár, István és Mária áldásos munkája nem lanyhult – ennek ékes bizonyítéka, ami jelenleg a Vermes-villában látható. Pedig sok odaadással, szervezőmunkával, egyeztetéssel, komoly anyagi beruházással jár együtt egy ilyen kiállítás.

„Örülhetünk annak, hogy Péntek Istvánt 45 éve Gömörországból a Csallóközbe vezérelte a sors (...) A Péntek család nélkül sosem született volna meg az Aranykert projekt“ – dicsérte az Aranykert művésztelep létrehozóit, mozgatórugóit A. Szabó László.

A művésztelepek kiállításai során 21 ország mintegy 150 művésze hozta el kreativitását, tapasztalatait, szimbólumrendszerét, lelke szabadságát – hallhattuk a megnyitó beszédben.

„A művek sokaságában találja meg mindenki azt, ami valamilyen oknál fogva a legjobban tetszik neki. (...)

Mert lehet, hogy a művészetet sokan hasztalannak és értelmetlennek tartják, de ma is beigazolódott, hogy izgalmas, sőt néha akár félelmetes is tud lenni“ – zárta ünnepi köszöntőjét a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának elnöke.

A nagy számban érkezett érdeklődőt Kevicky Tünde és Érsek Rezső hangulatos, kedves éneke, zenéje kápráztatta el, ezzel tették még meghittebbé, még kedvesebbé a tárlatnyitó hangulatát.

A kiállításon a következő művészek alkotásait tekintheti meg az érdeklődő közönség: Ali Soltani, Alexej Kraščenič, Dolán György, Gabriela Medveďová, Tomovics Marianna, Méry Beáta, Radosza Attila, Kurcsis László, Kristína Mésároš, Szekeres Andrea, Simon Tímea.

A kiállításmegnyitón készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies