Back to top

„...a te fényedben látjuk a világosságot”

Publikálva: 2023, november 14 - 13:01
A dunaszerdahelyi 10. számú Szent György Cserkészcsapat hosszú távú célkitűzései közé tartozik, hogy a rábízott gyermekek, fiatalok fejlődésében hozzájáruljanak önismeretük, identitásuk kialakulásához, hogy majd felnőttként is megéljék mindennapjaikban a cserkésztörvényeket.
„...a te fényedben látjuk a világosságot”

A mindenszentekhez, halottak napjához, halloweenhez kötődő pogány-, keresztény-, népi hagyományban megjelenő ismeretanyagot boncolgattuk cserkészeinkkel a november elsejét megelőző szombaton.

Elsőként  a keresztény kultúrkör felől közelítettük meg az ünnep jelentőségét. Ehhez kapcsolódóan cserkészeink csoportmunkában projekteket készítettek és mutattak be, hogy mi jut eszükbe ezeknek a szavaknak a hallatán.

Késöbb a csallóközi népi hiedelmeket elevenítettük fel, és rámutattunk, hogy a néprajzkutatók szerint a félelmekkel való szembenézés az őszi ünnepkör szerves része. A gyerekek meghallgathattak egy-egy népmesét Boldizsár Ildikó és Bajzáth Mária gyűjtéséből, mely mesék az életről, halálról és az örök körforgásról szóltak.

Sötétedés után közösen kilátogattunk a dunaszerdahelyi temetőbe, ahol mécseseket gyújtottunk elhunyt szeretteink, cserkésztestvéreink emlékére.

Egyházi törvények, népszokások, mesék tükrében tudatosíthattuk, hogy a mindennapjainkat felelősséggel éljük, és szembenézzünk az élet végességével és az örök körforgással.

Lelkes Edit, cserkésztiszt, 10. számú Szent György Cserkészcsapat, Dunaszerdahely

Ezt már olvasta?

Cookies