Back to top

Szentmisék: csak 50 fővel. Külön misék az időseknek

Publikálva: 2020, október 2 - 09:17
Frissített információk a szentmiselátogatás kapcsán: az 50 főt nem haladhatja meg a benn tartózkodók száma, kötelező a szájmaszk és a fertőtlenítés, csak a kijelölt helyekre szabad ülni, nincs kitéve a szenteltvíz, csak kézbe lehet áldozni.
Szentmisék: csak 50 fővel. Külön misék az időseknek

Korábbi írásunkban a koronavírus járvány újabb hulláma miatt bevezetett intézkedések kapcsán a szentmiselátogatások feltételeiről írtunk. Ezeket a dunaszerdahelyi misékkel kapcsolatosan a következőkkel egészítette ki – szükségből – ma Mons. Szakál László esperes.

 

A vészhelyzet miatt a következő előírásokhoz fogunk igazodni:

 1. Mivel a szentmiséken csökkentett létszámú közösség lehet, (50 személy a pappal, kántorral és ministránsokkal), a templom kapujában őrök fogják biztosítani,  hogy ne lépjen be több hívő a templomba.
 2. Szájmaszk nélkül senkit sem engedünk be a templomba.
 3. Szenteltvizet nem fogunk használni a templom kapujában.
 4. Kötelező lesz továbbra is a kezek fertőtlenítése a templom kapujában.
 5. A két méteres távolságot komolyan be fogjuk tartatni az ülésrendben. (Ha az első padban hárman |ketten| fognak ülni a kijelölt helyeken, a másik padban csak ketten |egy valaki| ülhet.
 6. Perselyezést csak a mise végén fogjuk tartani.
 7. Csak kézbe áldoztatást fogunk végezni.”

Mint már korábban is jeleztük, a Szlovákiában érvényes, egyházi programokat is érintő újabb intézkedések miatt október 1-től csak 50 személy (ebbe bele számítódnak a pap(ok), a kántor, a sekrestyés és a hívők) tartózkodhat egy szertartáson a templomban.

A Szlovák Katolikus Püspökkari konferencia bejelentette, hogy a betegek és idős hívek fel vannak mentve a vasárnapi és ünnepnapi szentmisén való részvétel alól – nekik azt javasolják, hogy a szentmiséket hallgassák a rádióból, illetve kövessék a tévében.

Mivel a püspökök ajánlják, hogy a 65 éven felüliek csak az idősek számára bemutatott szentmiséken vegyenek részt, emiatt Dunaszerdahelyen már most vasárnap (október 4-én) misézni fognak a Szent György-templomban 15.30 órakor szlovák nyelven, illetve 17.00 órakor magyar nyelven is.

A jövő vasárnaptól (okt. 11-től) a Szent György-templomban a következőképp lesznek a szentmisék bemutatva:

 • 8:00 órakor magyar ny. szentmise lesz a 65 év felettiek számára (Csak 65 év felettieket engedhetik be a szentmisére a templomba.)
 • 9:30  órakor szlovák ny. szentmise lesz a fiatalabb hívek számára
 • 11:00  órakor magyar ny. szentmise lesz a fiatalabb hívek számára
 • 14:30  órakor szlovák ny. szentmise lesz a 65 év felettiek számára
 • 16:00 órakor magyar ny. szentmise lesz a fiatalabb hívek számára

 

Szentmisék a sikabonyi Mindenszentek templomában  

Október 3-án (szombaton) és október 10-én (szombaton) 15.30 órakor mutatnak be szentmiséket Sikabonyban (a szigorított feltételek mellett, csak megszabott létszámban vehetnek részt ezeken a hívek).

Október 17-től Sikabonyban 15.30 órakor megszűnnek a szombat esti szentmisék – azok a Szent György-plébániatemplomban lesznek bemutatva.

 

Az elmaradt elsőáldozások

Október 10-én (szombaton) elsőáldozási ünnepségek lesznek a Szent György-plébániatemplomban. Az előírások szerint három csoportra kell osztani az elsőáldozókat, azon a délelőttön emiatt három magyar szentmise lesz: 9.00 órakor, 10.30 órakor és 12.00 órakor.

A lelkiatyák kérik a kedves híveket, hogy legyenek egymás iránt nagyon előzékenyek, és ebben az időszakban is nagyon vigyázzanak egymásra.

Ezt már olvasta?

Cookies