Back to top

A szakmai konzílium az oltásra helyezi a hangsúlyt

Publikálva: 2021, június 2 - 07:16
Ahhoz, hogy az ország elkerülje a harmadik járványhullámot, és ezzel együtt az egészségügyi dolgozók és a kórházak újbóli leterhelését, fontos, hogy minél többen felvegyék a védőoltást.
A szakmai konzílium az oltásra helyezi a hangsúlyt

A vakcina népszerűsítése érdekében a szakmai konzílium több javaslatot is megfogalmazott, ezeket kedden tették közzé.

A konzílium elsősorban azt javasolja, hogy a háziorvosok is oltsanak a rendelőikben.

„Az orvos a legmegbízhatóbb forrás, akihez a leggyakrabban fordulnak az emberek az oltással kapcsolatban. Ha a kezelőorvos ajánlja az oltást, és ő is adja be, akkor az állampolgár nagy valószínűséggel beoltatja magát" - közölte a konzílium.

A szakértők szerint fontos lenne, hogy a vakcinákat elvigyék az emberek közé, és az egyes községekben tartsanak oltási napokat, együttműködve a polgármesterekkel, valamint a körzeti orvosokkal.

A konzílium szerint lehetővé kell tenni azt is, hogy az oltásra váró személy kiválaszthassa a neki megfelelő időpontot, illetve hogy több személy is regisztrálhasson ugyanarra az időpontra. Így szervezetten, tömegesen lehetne beoltani egy-egy község lakosait, vagy egy-egy cég dolgozóit.

A szakértők hangsúlyozzák a regionális, a helyi sajátosságokra fókuszáló, például a kisebbségek nyelvén is megvalósuló oltási kampány fontosságát is.

Úgy vélik, nem csupán a védőoltás előnyeiről kell tájékoztatni, hanem meg kell válaszolni a gyakran ismétlődő kérdéseket is, például a mellékhatásokkal kapcsolatban, továbbá meg kell cáfolni az oltásellenesek által terjesztett hamis információkat.

A szakértők szerint támogatni kellene az alkalmazottaikat beoltató munkáltatókat is.

„Javasoljuk beoltani a hazai cégek külföldi alkalmazottait is, így akadályozva meg, hogy az otthon töltött szabadságuk után visszahurcolják a ragályt" - áll a közleményben.

Végezetül azt javasolják, hogy az illetékesek készítsék elő a 12 évnél idősebb gyerekek oltását a gyermekorvosi rendelőkben, hogy a diákok még a szeptemberi iskolakezdés előtt megszerezhessék a szükséges védelmet. "A gyerekek fontos szerepet játszanak a vírus terjedésében" - figyelmeztet a konzílium.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies