Back to top

Negyven éves a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ

Publikálva: 2017, december 18 - 20:19
Fennállásának negyven évére emlékezett nagyszabású ünnepi műsorával a művelődési központ december 16-án. A születésnapját ünneplő intézmény 1977-ben kezdte meg működését Dunaszerdahely központjában.

A műsor közönségét, köztük Horváth Zoltán és A. Szabó László alpolgármestereket, a városi hivatal munkatársait, valamint a művelődési központ egykori és jelenlegi munkatársait, illetve a megjelent közönséget Ibolya Ildikó igazgató köszöntötte, majd A. Szabó László alpolgármester mondott köszöntőt.

„A kultúra nem más, mint anyagi és szellemi gazdagságunk, kincseink összessége. A kultúra házában, itt, ebben az épületben pedig negyven éve érték születik, és érték hagyományozódik nemzedékről nemzedékre. Azt hiszem, az oktatási intézményeken kívül talán nincs is olyan fontos intézmény egy közösség életében, mint a kultúra háza. Ám mindehhez kellettek természetesen lelkes vezetők és lelkes munkatársak – épp ezért szeretnék elsősorban nekik köszönetet mondani. Azért, hogy fönntartották ennek a kultúrháznak a szellemiségét, és a városi önkormányzat részéről ígéretet teszek, hogy mindent megteszünk majd a jövőben is azért, hogy ez az intézmény külsejében és tartalmában is a 21. századnak megfelelő legyen, és a közösség igényeit mindenképpen kielégítse” – mondta A. Szabó László.

Az ünnepi műsorban aztán a művelődési központ egyes csoportjai adtak többórás műsort, ízelítőt egész éves tevékenységükből.

Az ünnepségre készült kiadványukban Ibolya Ildikó ekképp összegzi a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ működését:

„Művelődési központunk épületét 40 évvel ezelőtt, az ak- kori korszellemnek megfelelően, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján adták át rendeltetésének. Az ünnepi műsor november 4-én és 9-én volt. A nagyközönség számára 5-én nyílt meg az új kultúrház, amely otthont adott az akkor működő kulturális csoportoknak, a könyvtárnak és a mozinak, amelyet Auróra mozi néven, a nagy napon, november 7-én adtak át. A nyitás mi lehetett volna más, mint szovjet filmhét. Az időközben LUX névre keresztelt mozi azóta – sajnos – már nem üzemel, áldozatává vált a népszerű multiplexeknek, de legfőképpen annak, hogy a magyar nyelvű vetítéseket nem engedélyezték, ezért látogatottsága a nullával volt egyenlő.

A VMK történetében, sajnos vannak olyan dátumok, amelyek fekete betűkkel íródtak be kultúrházunk krónikájába. Ilyen 1986. november 7-éje, amikor tűz ütött ki a színházteremben. Sajnos, sokaknak nagyon kellemetlen emlékek: menekülés – mentés – vizsgálatok – kihallgatások – vádaskodások – álmatlan éjszakák…

Az ezt követő évben felújítják a színháztermet, helyreállítják a rendet.

A következő átalakításokat 2003-ban kezdtük el. Új próbahelyiségeket alakítottunk ki a csoportok számára, 2006-ban a színházterem gazdagodott új zsöllyékkel, majd az előcsarnokot sikerült széppé, újjá varázsolni.

A művelődési központ negyvenéves fennállása alatt megszámlálhatatlan versenynek, fesztiválnak, rendezvénynek adott otthont. Az évek során olyan rendezvények váltak hagyománnyá és méltán népszerűvé, mint a minden évben megrendezett Költészet Napja, Duna Menti Tavasz, Egészségfesztivál, Tarka Lepke Bábfesztivál, Márton-napi Vigalom, Mentálisan Sérültek Karácsonya, klubestek, előadások, képzőművészeti- és fotókiállítások. Nagy népszerűségnek örvendenek a Családi Vasárnapok, amikor gazdag kultúrműsorral és kézműves-foglalkozásokkal várjuk elsősorban a  kisgyermekes családokat.

Intézményünk egyik fő feladata, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeknek megfelelően támogatást biztosítson a városunkban működő, városunk jó hírnevét öregbítő kulturális, művészeti csoportoknak.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ mellett 25 csoport, közösség működik magas művészi szinten. Intézményünk ad otthont, próbahelyiséget a Tiszta Forrás Népdalkörnek, a  Vox  Camerata kamarakórusnak, a Gézengúzok bábcsoportnak, az Aranykert Bábszínháznak, a Nyuszihopp-, az Aprócsallóközi-, a Kiscsallóközi-, a Csallóközi-, az Ágacska-, a Dunaág-, a Zerda tánccsoportoknak, a  Fókusz Gyermek- és Diákszínpadnak, a Novus Ortus Diákszínpadnak és a Rivalda Színháznak.

Sokrétű, gazdag klubtevékenység folyik a VMK falai közt: Totyogók Klubja, ahova az óvodáskor előtti kisgyermekeket és szüleiket várjuk, A-Klub, Egészségklub. Esténként kondicionáló torna, egészségmegőrző torna kínál felüdülést az arra vágyóknak. Gyerekek részére moderntáncoktatás is folyik, felnőtteknek pedig énekoktatás, a „Zene, az kell!” Társulatban. Nálunk próbál a kerekes székes Guruló Trió tánccsoport, illetve az Új Koráb együttes. A  VMK-ban edz, illetve versenyez Dunaszerdahely extraligás sakkcsapata. Számukra is biztosítjuk, hogy le tudják bonyolítani a rendes heti edzések mellett a hétvégenként (szombat – vasárnap) történő mérkőzéseiket. Havi rendszerességgel nálunk találkoznak a bélyeggyűjtők is.

2011-től a VMK-hoz tartozik városunk egyik legimpozánsabb épülete, a Vermes-villa is, amely a Kortárs Magyar Galériának ad otthont.

2016. május 1-től a VMK városunk nagy szülöttjének, a pedagógus, néprajzkutató, irodalomtörténész, Csaplár Benedek nevét viseli. Gazdag tevékenységünkkel igyekszünk méltók lenni névadónkhoz.

Közösségeink     

Tiszta Forrás Népdalkör – 12 tag, vezető: Szabó Jolán

Vox Camerata kamarakórus – 25 tag, vezető: Gaál Zöld Ágnes

Gézengúzok bábcsoport – 15 tag, vezető: Csörgei Tünde

Aranykert Bábszínház – 7 tag, vezető: Csepi Zsuzsanna

Nyuszihopp Gyermektánccsoport (ovisok) – 30 tag, vezető: Oláh Attila

Aprócsallóközi (1-4 évfolyam) – 30 tag, vezető: Oláh Attila, Fecske Renáta

Kiscsallóközi (5-9 évfolyam) – 30 tag, vezető: Oláh Attila, Fecske Renáta

Csallóközi (felnőttek) – 30 tag, vezető: Oláh Attila

Dunaág Néptáncműhely (5 korosztály) – 74 tag, vezető: Nagy melinda, Nagy Iván

Fókusz Gyermekszínpad – 20 tag, vezető: Jarábik Gabriella, Kuklis Katalin

Fókusz Diákszínpad – 18 tag, vezető: Jarábik Gabriella

Novus Ortus diákszínpad – 16 tag, vezető: Takács Tímea

Rivalda Színház – 5 tag, vezető: Szabó Manyi

Modern tánc – 40 tag, vezető: Házi Csilla

Totyogók klubja – 50 tag, vezető: Buday Edit

Egészségklub – 18 tag, vezető: Szabó Jolán

Zene az kell! Társulat – 7 tag, vezető: Farkaš Mária

Sakk-klub – 35 tag, vezető: Petényi György

Új Koráb együttes – 3 tag, vezető: Érsek Rezső

Bélyeggyűjtők köre – 16 tag

Guruló Trió – 6 tag

A – Klub – 72 tag”

Ezt már olvasta?

Cookies