Jelenlegi hely

Mire figyeljünk oda a báli ruha kiválasztásakor

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 13 - 17:13 | Színes
Egy hét múlva a Városi Sportcsarnokban rendezik meg kilencedik alkalommal a városi bált, ezzel együtt elindul a farsangi szezon. Nézzünk ezért pár tippet, mire figyeljünk a báli ruha kiválasztása során.
Mire figyeljünk oda a báli ruha kiválasztásakor

Minden egyes bál meghatároz a vendégei számára egy bizonyos dress code-ot, vagyis öltözködési szabályt, amelyet a meghívón feltüntetnek. Ettől ne térjünk el, különben nem elég, hogy mások illetlennek fognak tartani, és megsértjük a vendéglátónkat, de még mi magunk is kínosan fogjuk megélni a szituációt! A dress code-ok a következők lehetnek:

White tie: Csak a legrangosabb eseményekre kérik a legszigorúbb öltözködési előírásnak megfelelő viseletet. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak kötelező jelleggel fekete frakkba, fehér ingbe, fehér mellénybe és fehér csokornyakkendőbe kell bújniuk, míg a hölgyeknek előírás szerint nagyestélyit kell viselniük egy pár könyékig érő elegáns kesztyűvel. Magyarországon és Szlovákiában is az Operabál a leghíresebb olyan rendezvény, ahol ez az exkluzív megjelenési forma az elvárt.

Black tie: Ez a dress code még mindig nagyon formális, de már kicsit engedékenyebb a white tie-hoz képest. Az urak esetében a fekete szmoking és a fekete csokornyakkendő kötelező darab a fehér ing mellé, továbbá fehér díszzsebkendővel és dupla mandzsettával illik kiegészíteni a szerelést. A nők számára az estélyi továbbra is kötelező, de már választhatnak ujjatlan ruhákat is, és a kesztyű viselése is mellőzhető.

Black tie optional/Black tie invited: Itt már elég öltönyt viselni a szmoking helyett, és egy visszafogottabb nyakkendővel is tiszteletben tartjuk a bál dress code-ját. A nők estélyiben és akár koktélruhában is emelhetik az est fényét.

Formal: Ez a dress code közel áll a Black tie-hoz, azonban a csokornyakkendő viselésétől eltekinthetnek azok a férfiak, akik fekete inget viselnek. A hölgyeknek itt is nagyestélyit illik viselni, egyes helyi szokások azonban elnézőbbek lehetnek, és akár koktélruhát is ölthetnek a résztvevők.

Semi formal: Este hat óra előtt a férfiaknak elég az öltöny és nyakkendő viselése, ezután azonban sötét színű öltönyt tanácsos magukra ölteni. Nők esetében késő délután egy elegáns kosztüm is illik az alkalomhoz, este azonban hagyományosan koktélruha viselése ajánlott.

Fontos odafigyelni, hogy kiválasztott ruha stílusa passzoljon az egyéniségünkhöz és az alakunkhoz is! A klasszikus vonalvezetésű ruhák mellett számos lehetőség közül válogathatnak a nők. Aki az extravagánsabb stílusú ruhákban érzi jól magát, bátran válasszon a csipkében, flitterekben és fodrokban bővelkedő darabokból vagy különleges színű ruhákból. A végleges döntést azonban tegyük függővé még egy szemponttól: az alkati adottságainktól.

A férfiak is előnyükre fordíthatják az öltönyök különböző gombolási technikáinak optikai hatását. Férfiak esetében a báli megjelenés mellett kevés kiegészítő megengedett, hiszen egy karikagyűrűn vagy egy diszkrétebb pecsétgyűrűn kívül más ékszer nem válhat láthatóvá mások számára. A hölgyek viselhetnek ékszert, persze a kifinomult ízlés határán belül, karórát azonban csak abban az esetben hordhatnak a csuklón, amennyiben az óra ékszernek minősül anyaga és díszítettsége okán. A nők kisebb kézitáskát vihetnek magukkal, de természetesen itt is ügyelni kell a harmóniára, amelybe a táskának is illeszkednie kell a teljes szetten belül.

Azt a nők maguk döntsék el, hogy milyen sarokmagasságú cipőt viselnek az egész estét betöltő rendezvényen, az viszont már nem alku tárgya, hogy a lábbelinek alkalomhoz illőnek kell lennie. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy a cipő orr részének a kialakítása zárt legyen, és e szabály alól csak a szandál képez kivételt. A férfiaknak a szigorúbb dress code esetén fekete alkalmi lábbelit kell húzniuk, egyébként pedig általános szabály, hogy a derékszíj színével megegyező árnyalatú cipő viselete helyénvaló.

  • Az együtt érkező pároknak az öltözetét illik összehangolni.
  • A kiválasztott ruhával szemben támasztott elvárás az előkelőségen túl a kényelem. Nem kelt jó benyomást, ha feszengünk, és minduntalan a ruhánkat igazgatjuk. Az este folyamán a legjobb formánkat kell hozni asztalnál ülve és a parketten táncolva egyaránt.
  • A báli megjelenésünknek minden elemében előkelőséget kell sugároznia, ezért csak jó minőségű ruhában induljunk egy ilyen rangos eseményre.
  • Az etikett szerint érkezéskor a férfi először a női partnerének a kabátját segíti le, a férfi pedig csak ezután vetkőzhet. A ruhatárba betenni és kikérni a ruhákat a férfi dolga. Távozáskor a férfi előbb a saját kabátját húzza fel, majd ezután segíti fel a nőre a kabátot.

Aki pedig szeretne részt venni a jövő heti városi bálon, annak szólunk, az asztalfoglalás és jegyelővétel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban és a következő telefonszámon lehetséges: 031/590 0813.

Forrás: hogyankell.hu