Back to top

Miért kell akár több száz eurót fizetni a fogorvosi rendelőkben?

Publikálva: 2017, december 7 - 09:35
A fogorvosi vizsgálat előtt általában nemcsak a fúróhang zajától rettegnek az emberek, hanem sokan attól is tartanak, hogy mennyibe fog nekik ez kerülni. Ugyanakkor egyes beavatkozások lehetnének akár ingyenesek, de ez a pácienseket nem nagyon érdekli.
Miért kell akár több száz eurót fizetni a fogorvosi rendelőkben?

Az emberek sokszor arra is panaszkodnak, hogy fizetik az egészségügyi járulékokat, s amikor kezelésére szorulnak, a zsebükbe kell nyúlniuk. Miért is van ez így?

A fogorvosok eleve más helyzetben vannak, mint a többi orvos, magyarázza Igor Moravčík, a Szlovákiai Fogorvosok Kamrájának elnöke. Egyrészt olyan beavatkozásokat végeznek, melyek a fogak megmentését szolgálják, gyógyítanak és segítik a betegeket. Azonban ez nem minden. „Tudatosítani kell, hogy a kezelés alapvető részét az esztétikai oldal teszi ki, s ezt meg kell fizetni"- mondta.

A betegnek azonban módjában áll olyan lehetőséget választani, ami kevésbé költséges, vagy akár ingyenes.

Amennyiben a beteg az egyszerűbb plomba mellett dönt az egészségbiztosító a teljes összeget téríti. Kézileg kevert amalgám fogtömésről van szó. „Azonban ez sötét színű, és betegek így gyakran azt elutasítják" – állapította meg Moravčík.

Az egészségbiztosítók, ehhez azt is hozzáfűzik, hogy az elöl elhelyezkedő fogak esetében a fehér plombákat is térítik

Amennyiben a beteg esztétikusabb plomba mellett dönt kénytelen hozzá fizetni, mert ilyen esetekben a biztosító csak a költségek egy részét fedezi. Ebbe a kategóriába esnek a magasabb ezüst tartalommal rendelkező amalgámtömések, az úgynevezett fehér tömések. Amennyiben a fogorvosi rendelőben található árjegyzékre pillantunk, több tíz eurós összegeket láthatunk. Függetlenül attól, hogy a fogtöméshez milyen anyagot választunk, a fogorvosok a biztosítótól ugyanazt a 8 - 22 euró közötti összeget kapják, attól függően, hogy mekkora a pótlás.

„A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a rendelő kiszámolja az árat, s abból levonja a biztosító által folyósított összeget, a maradékot a betegnek kell állnia" - magyarázta Moravčík. Ugyanakkor amennyiben a beteg az előző évben nem vett részt megelőző- vizsgálaton, a biztosító még 8 – 22 euró közötti összeget sem téríti meg.

Mélyen a pénztárcába kel nyúlni fogkorona és a foghíd esetében is, tehát amennyiben fix fogpótlásról van szó. Ugyan a biztosítók valamit térítenek, de a költségek többségét a beteg maga fizeti. Válaszható lenne az olcsóbb, kivehető fogpótlás, azonban az emberek az esztétikusabb megoldást választják.

„Csak nagyon kevesen választják egy-két hiányzó fog miatt a kivehető fogpótlást, inkább a foghidat, vagy az implantátumot választják" - mondta Moravčík. A fogkorona és a foghíd esetében így az összeg akár több száz euróra is rúghat. Ez a használt anyagtól és fogásznál megállapított ártól is függ. Mindenesetre a beteg számára az árjegyzékből világosnak kell lennie, hogy mennyit fog fizetni.

„A beavatkozások árjegyzékét jól látható helyen kell elhelyezni, ugyanakkor a kezelőorvosnak előre informálnia kell a beteget a pótdíj, vagy teljes költség fizetéséről" – magyarázta Viktória Vasilenková, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szóvivője

Miért nem tesz az állam semmit, hogy a biztosítók többet fizessenek? Ezt a kamara elnöke a korlátolt bevonható forrásokkal és az egészségügy prioritásaival magyarázza. A rendszer úgy van beállítva, hogy azokat a beavatkozásokat fedezze teljes mértékben, melyeket a beteg egyébként nem tudna fizetni. Ilyenek a nehéz műtétek, vagy a daganatos betegségek kezelése.

Azonos fogorvosi beavatkozásért két beteg, két különböző orvosnál eltérő összeget is fizethet. A díj nemcsak a felhasznált anyagtól, de a rendelő költségeitől is függ, azaz milyenek a rezsikiadások, a műszaki felszereltség és az innovációs megoldások, mert ez mind beépül az árba.

Amennyiben a fogorvosnak nincs érvényes szerződése, akkor a nála kezelt beteg minden beavatkozásért a teljes összeget fogja fizetni. A múlt évben megelőző-vizsgálaton csak az emberek fele vett részt, Moravčík nem tartja kizártnak, hogy ez azért is alakult így, mert az emberek félnek, hogy fizetni kell majd a fogorvosnál, azonban ezt nem fogadja el főindoknak. Nézete szerint jelenleg a fogorvosok nem érkeznek ellátni a betegeket. „A kollégáknál hosszú a várakozási idő, ugyanis egy fogorvosra nálunk 2700 paciens jut, miközben a fejlett országokban körülbelül ezerrel kevesebb" – tette hozzá.

A fogtömések esetében mennyit térítenek az egyes biztosítók: VšZP 7,40 - 19,90 eurót, Dôvera 8,20 - 22,14 eurót, Union 8 - 21,60 eurót.

Néhány tétel, amit teljes mértékben fedez a biztosító: megelőző vizsgálat, foghúzás, injekciós érzéstelenítés, a fogkő és a foglepedék eltávolítása, röntgenfelvételek készítése, a szuvas fogak kezelése, amalgámból készült fogtömés, az elülső fogak esetében fehér fogtömés, standard anyagból készült kivehető fogpótlás és sürgősségi ellátás.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?