Back to top

„Megérkeztek” Dunaszerdahely emlékhelyei a középiskolába

Publikálva: 2022, május 19 - 20:36
Az én városom Dunaszerdahely című helytörténeti „vizuális tárlatot” fogadta a dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskola május 18-án. Vajda Angelika igazgatónő A. Szabó László oktatásért felelős alpolgármestert és Nagy Attila helytörténészt köszöntötte a megnyitón iskolájuk kiállítótermében.
„Megérkeztek” Dunaszerdahely emlékhelyei a középiskolába

Ahogyan Vajda Angelika igazgatónő utalt rá, a város értékei megérkeztek

a település legnagyobb középiskolájába is, ahol eleve különös gondot fordítanak a helyi értékek megismertetésére, illetve a Dunaszerdahelyhez való pozitív kötődés kialakítására.

A. Szabó László alpolgármester szerint rendkívül fontos, hogy

a Dunaszerdahelyről és a környékéről a középiskolát látogató fiatalok is aktív részesei legyenek a település életének, mind jobban megismerve annak múltját és jelenét.   

Nagy Attila helytörténész (portálunk főszerkesztője)

az értékek mögött álló emberekre, az épületeket alkotó közösségekre és személyiségekre mutatott rá: nélkülük, a közösségek nélkül nem létezhetett volna és ma sem létezne a város.

Nekünk pedig feladatunk, hogy jelképként megmutassuk azokat a tudósokat, alkotókat, akik valaha Dunaszerdahelyen születtek, innen indultak a világba. „Legyetek ilyen jelképek ti is!” – mondta a megjelent diákoknak.

A helyi értékeket, illetve a jeles dunaszerdahelyi személyiségeket bemutató kiállítás keretében a fiatalok „közé látogattak” településünk legfontosabb emlékhelyei, így többek között a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templom, az evengélikus templom, a városháza vagy a katonai temető, de a diákok rövid ismertető keretében megnézhetik Csaplár Benedek piarista tudós, pókateleki Kondé Miklós püspök vagy Marczel Mihály hittudós portréját is.

A megnyitón fellépett az iskola kórusa, valamint Vida Barbara és Füri Adrián (felkészítő tanáruk Kiss Demeter Gabriella).

Külön köszönet illeti az iskola pedagógusát, Klőr Leventét a kiállítás megszervezéséért, valamint a helytörténeti programok középiskolai népszerűsítéséért. 

(na) 
 

Ezt már olvasta?

Cookies