Back to top

Ma, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén van a Magzatgyermek világnapja

Publikálva: 2021, március 25 - 08:32
Ma van Urunk születésének hírüladása, azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. A jeles egyházi ünnep egyben a Magzatgyermek világnapja is – ezen a napon megemlékezünk a megfogant életekről, s az élet csodáját és a várandósságot ünnepeljük. A mai napon egyházközösségünkben mintegy negyvenen fogadalmat is tesznek lelki adoptálásra, amely egy imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A Dunaszerdahelyről közvetített szentmise keretében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc felvidéki tagszervezetei is hálát adnak azokért, akik igent mondanak az életre.
Ma, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén van a Magzatgyermek világnapja

Március 25-e Jézus Krisztus fogantatásának ünnepe, régi magyar elnevezése volt a Gyümölcsoltó Boldogasszony, ugyanis, ahogyan a hozzá fűződő gazdag hiedelemanyag is mutatja, hogy az oltás és a szemzés hagyományos napja volt tájainkon – a jámbor néphit szerint azért, mert Mária is ezen a napon fogadta méhébe Jézust.

 

„Áldott vagy te az asszonyok között”

A hírt Gábriel arkangyal vitte el a Názáretben lakó Máriának. Március 25-e ezért a legszélesebb értelemben véve termékenység-ünnep is. Ezért is az alapja annak a szokásnak, hogy ezen a napon végzik a fák oltását, tisztogatását és ezen a napon kell palántázni is, mert az új oltáson, palántán áldás lesz.

 

Lelki adoptálás, fogadalomtétel

A mai napon egyházközösségünkben mintegy negyvenen fogadalmat tesznek lelki adoptálásra – ez a mai napon szentmise keretében történik, amelyet a lenti linken 18 órától mi is közvetítünk a dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony- és Szent György-templomból.

Ez egy egy imádságos elköteleződés egy az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való 9 hónapos bekapcsolódás egy (egyedül csak Isten által ismert gyermek) lelki szüleivé teszi a fogadalmat tévőket.

A fogadalomtétel szövege a következő:

Szentséges Szűz, Isten Anyja, Mária, összes angyalok és szentek, a meg nem születettek védelmében való segítségnyújtás vágyától vezetve, elhatároztam és ígérem, hogy a mai naptól kezdődően lélekben adoptálok egy gyermeket, akinek nevét egyedül Isten ismeri. Kilenc hónapon át, minden nap imádkozom élete megmentéséért, valamint azért, hogy születése után törvényes és tisztességes életet élhessen.

Mellé a 9 hónap minden napján a következő imákat kell elmondaniuk a fogadalmat tévőknek: a Rózsafüzér egyik titka, önkéntes felajánlás, valamint az alábbi ima:

Uram Jézus!
Édesanyád, Mária közbenjárására, aki szeretettel szült világra Téged, valamint Szent Józsefnek, a bizalom emberének közbenjárására, aki születésed után gondoskodott Rólad, kérlek Téged annak a meg nem született gyermeknek érdekében, akit lélekben adoptáltam, és akit a halál veszélye fenyeget.
Kérlek, adj szüleinek szeretetet és bátorságot, hogy meghagyják gyermekük életét, melyet Te magad rendeltél számára.
Ámen.

 

Kiállás az életért

A mai napon a Dunaszerdahelyről közvetített szentmise keretében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc felvidéki tagszervezetei is hálát adnak azokért, akik igent mondanak az életre, és bátorítanak mindenkit, hogy vállalja és védje Isten csodálatos ajándékát, a megfogant gyermeki életét:

„Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, a megfogant élet világnapján a várandóságot, a növekvő életet, a kialakuló és formálódó családot ünnepeljük és egyben megemlékezünk a megfogant, de meg nem született gyerekekről is.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének és a Családlánc felvidéki tagszervezeteinek a vezetői és tagjai a jövő generációinak megszületéséért, az élet védelme érdekében emelik fel a szavukat.

A Szentírás és a Katolikus Egyház tanítása irányt mutat: ma nem csupán hasznos, de fontos küldetés is, hogy az életet védő és tisztelő civil szervezetek a magzatok élethez való jogának a védelmezése mellett állnak ki.”

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies