Back to top

Latyi, azaz Latabár Kálmán Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2017, január 29 - 13:13
A 20. századi magyar színjátszás egyik ikonikus, népszerű magyar komikusa, Latabár Kálmán 1956-os dunaszerdahelyi fellépésének felvételével gazdagodott a Csaplár Benedek Adattár.
Latyi, azaz Latabár Kálmán Dunaszerdahelyen

A történelem egyik legviharosabbnak számító, huszadik százada településünk történetének életére is erőteljesen rányomra a bélyegét. Az évszázad jelentős történelmi, gazdasági vagy éppen személyes sorsokat bemutató dunaszerdahelyi fotóarchívuma ezúttal egy 1956-os felvételsorozattal bővült.

A képeken Latabár Kálmán „vidéki körútjainak” részeként az akkori Csehszlovákiába látogató művészt látjuk dunaszerdahelyi előadása előtt.

A híres művész érkezése után pózolt a kamerának. A felvételeken látható a dunaszerdahelyi kulturális élet egyik ismerős alakja, Tölgyessy Lajos karnagy is, illetve külön érdekesség, hogy a fellépést a régi focipályán rendezték. A felvételeken így a háttérben a régi focipályát is láthatjuk – amelynek a helyén ma a Rózsaligetet találjuk.

„Színfoltja” a felvételeknek az estre hívó „óriásplakát” is, annak helyesírási hibáival. A felirat a következő:

„1956. szept. 17-én 18.00 órai kezdettel a régi fodbalpályán LATABÁR Kálmán vidám estje. Beléptidij: 12, 10, Kcs Jegyelővétel a kultúrotthonban”

___________________________________

A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattár többek között Dunaszerdahely fotódokumentumait is gyűjti – így ha Önnek is van régi felvétele Dunaszerdahelyről, keresse meg Nagy Attila helytörténészt az info [at] dunaszerdahely.com (info [at] dunaszerdahely.com) mailcímen!

Nagy Attila helytörténész

(Fotók: Csaplár Benedek Adattár, Dunaszerdahely)

Ezt már olvasta?