Back to top

Különleges előadássorozatot indít a KMG a művészet rejtelmeiről

Publikálva: 2022, október 27 - 13:16
A Kortárs Magyar Galériát látogató közönség szereti a kortárs művészetet, de a kiállításokon csak a végterméket, a megvalósult műalkotást látják. A KMG vezetése ezért különleges előadássorozatot indít Művészet mindenkinek! címmel, mely lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy elméleti információkkal szélesíthessék látómezejüket.
Különleges előadássorozatot indít a KMG a művészet rejtelmeiről

A változatos témákról ismert művészettörténészek és képzőművészek adnak elő, hogy minden érdeklődési körű vendég találjon neki tetsző előadást.

Gimesy Péter művészettörténész általánosabb bevezetőt tart az elmúlt évtizedek legjelentősebb művészeti eseményeiről. Ideális téma kezdő előadásnak! A válogatás még nem lehet teljes körű, hiszen ez a korszak jelenleg is tart. A hatvanas-hetvenes években induló performance művészet és a hiperrealizmus bemutatását követően a minimal art, a concept art és a legfrissebb kortárs tendenciák is említésre kerülnek.

Varga-Amár László, Munkácsy-díjas alkotó, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, ismert és elismert festőművész, tanár. Előadása gyakorlati témákról szól. Miben különbözik egy művész az átlagembertől? Mi teszi a művészt művészé? Gyakran halljuk egy kortárs kiállításon az „Ezt én is meg tudom csinálni” mondatot. Valóban meg tudná? Hogyan lesz valakiből ismert képzőművész? Mikor van „kész” egy kép?

Kopócs Tibor festőművész, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tiszteletbeli elnöke, az Ateliér folyóirat korábbi főszerkesztője. Előadása a szlovákiai magyar képzőművészetet vizsgálja. Vajon önálló egységet alkot, vagy az egyetemes magyar kultúra része? Van-e különleges specifikuma? Mik a felvidéki magyar kortárs művészet aktuális kérdései?

Cs. Tóth János művészeti író, könyvkiadó. A novemberi sorozat könnyedebb témájú előadással zár. Cs. Tóth János a művészetben is ismert jelenségről, a hamisításról tart izgalmas előadást. Hogyan ismerhető fel? Hogyan fedezhető fel? Mi a hamis képek későbbi sorsa?

Az előadások november négy egymást követő hétfőjén 18.00 órakor kezdődnek a Vermes-villában. A vetítéssel színesített előadások időtartama 1 óra 30 perc. A belépés ingyenes!

A sorozat 2023 tavaszán folytatódik, nem kevésbé izgalmas témákkal.

KMG, dunaszerdahelyi

Ezt már olvasta?

Cookies