Back to top

Krajčí szerint nyugodtabb húsvétunk lehet

Publikálva: 2021, március 9 - 21:29
Marek Krajčí egészségügyi miniszter kedd este a már szokásosnak mondható sajtótájékoztatóján beszélt a jelenlegi járványügyi helyzetről és a közeljövő kilátásairól.
Krajčí szerint nyugodtabb húsvétunk lehet

A miniszter elsőként azt említette, mennyire fontos, hogy betartsuk az érvényben lévő intézkedéseket, ezek közül minden egyes szabályozásnak megvan az értelme.

Krajčí az országos tesztelésnek is nagy jelentőséget tulajdonítva kijelentette, néhány napon belül megérkezhetnek az otthoni tesztelésre is nagy hatékonysággal alkalmazható antigén-tesztek. Összesen mintegy 35 millió darab.

A tájékoztatóból azt is megtudhattuk, hogy a B.117-es, brit mutáció a vizsgált minták kilencven százalékában felbukkant már.

A kórházi állapotokról már nem a miniszter, hanem a tárca államtitkára, Peter Strachura beszélt. Kijelentette, sikerült stabilizálni az állapotot, már nem nő olyan drámaian a kórházi ellátásra szorulók száma. A szakemberhiány sem olyan rossz már, az oltásoknak köszönhetően egyre több orvos és szakápoló állhat újra munkába.

Az oltásokról szólva az is kiderült a kedd kora esti tájékoztatásból, hogy márciusban a kormány annyi vakcina érkezését várja, ahányat eddig összesen kapott az ország. Ebben a hónapban mintegy kilencszázezer vakcina érkezhet Szlovákiába: a Pfizertől 305 ezer, a Modernától 75 ezer, az AstraZeneca-tól 309 ezer, az oroszoktól kétszázezer.

A már bejelentette, jövő hétre ígért regisztrációs rendszer jelenleg tesztelés alatt van - mondta a miniszter

Ez a vártaknak megfelelően egyfajta várólistát jelent majd. A jelentkező megjelölheti, melyik helyen szeretné beoltatni magát, amikor az oltására lehetőség nyílik, akkor kap majd értesítést arról, hová menjen. Abban az esetben, ha beletartozik az érintett korkategóriákba - jelenleg ez a hatvan év felettiekre érvényes -, az eddigieknek megfelelően kaphat időpontot az oltásra.

Újságírói kérdésre válaszolva került szóba a határellenőrzés szigorítása.

Krajčí azt mondta, ő már többször is figyelmeztetett, muszáj lesz szigorítani - ezt a témát szerdán, a kormányülésen újra megnyitja. A miniszter arra kérte a „józanul gondolkodó embereket”, ne utazzanak külföldre. Elmondta azt is, tárgyalni fognak arról, hogy a tavaszi időszakhoz hasonlóan újra kötelező karanténba küldik azt, aki külföldről tér haza.

A sajtótájékoztatón egy optimista választ is kaptak a média munkatársai. A kérdésre: Mi várható húsvétra? Szigorítunk? - adott válasz szerint:

A számok javulnak, ha bírjuk még az aktuális rendelkezéseket, akkor erre nem lesz szükség. A trend jó.

Ma7.sk / Pomichal Krisztián alapján

Ezt már olvasta?