Back to top

Közel 100 alkotás a Plauter-gyűjteményből a Vermes-villában

Publikálva: 2019, április 25 - 15:14
A nagymegyeri Plauter kúria gyűjteményének válogatásából készült a Kortárs Magyar Galéria legújabb, ezúttal rendhagyó módon, szerdán megnyílt kiállítása.
Közel 100 alkotás a Plauter-gyűjteményből a Vermes-villában

Iván Péter nagymegyeri csodaként mutatta be Plauter Péter gyűjteményét. Az elmúlt 10 évben a Plauter kúriában megszervezett művésztelepek alkotásaiból válogattak ugyanis a mostani kiállításhoz, hogy azt az érdeklődők a Vermes-villa falai közt is megtekinthessék. Azt, hogy kicsoda Plauter Péter, a dunaszerdahelyiek számára a legegyszerűbben úgy fogalmazhatta meg a galéria vezetője, hogy „ő ugyanaz, aki Dunaszerdahelynek Péntek István – a művészet nagy pártolója, támogatója, művésztelepek szervezője”. Iván Péter üdvözölte a kúria tulajdonosát, Plauter Pétert és családját, Zajácz Tamás bőrműves, iparművészt, Kiss Mártát, a kiállítás kurátorát, Gútai Lászlót, Dunaszerdahely városa kulturális szakbizottságának elnökét, a galéria kuratóriumának tagjait, Huszár Lászlót és Péntek Istvánt, valamint az érdeklődő közönséget.

Zajácz Tamás megnyitója felvezetőjében elmondta, először jár ebben a rangos galériában, de annak munkáját már régóta figyelemmel kíséri, és örömmel tölti el, hogy személyesen is jelen lehet a kortárs művészek és művészetek dunaszerdahelyi házában.

Majd megnyitóját nem szokványos módon, a beszélgetés formáját választva folytatta az iparművész. Előbb Plauter Pétert kérdezte a kezdetekről. A kúria tulajdonosa felvázolta az indulás körülményeit, Mikóczy Dénes és Almási Róbert tavaszi és őszi művészeti szimpóziumainak szervezéseiről esett szó. Elmondta, mivel a kúria látogatói a modern művészetet, a tájképeket és a figurális alkotásokat egyaránt kedvelik, ezért a tíz év során a meghívott művészek társasága is úgy lett összeválogatva, hogy minél sokrétűbb legyen a művésztelepek során keletkezett gyűjtemény. Majd Zajácz Tamással közösen, egyúttal az alkotók nevében is köszönték meg a családnak a gondoskodást, a kedves és törődő hozzáállást, a bőrműves művész egy virágcsokrot ábrázoló alkotását átadva.

A beszélgetős megnyitó következő résztvevője, az Üzbegisztánból származó festőművész, Alim Adilov lépett a közönség elé. Alim több táborban vett részt, közben más művészeket is ajánlott a művészettámogató tulajdonosnak, így mára a kezdeti szakmai kapcsolat barátsággá mélyült.

Végezetül a Vermes-villa alsó szintjének középső termét uraló, a Plauter kúriát ábrázoló alkotás készítőjét, a kiállítás kurátorát, Kiss Márta festőművészt vonták be a beszélgetésbe. A drónos felvételeket, esküvői videókat, helyszíni szemlét igénylő nagyméretű festmény nem egyszerű elkészültéről beszélt a művésznő. Megtudtuk, hogy a mű helyi, nagymegyeri földet, a kúria területén található füvet is tartalmaz.

Végezetül Iván Péter köszönte meg a nem mindennapi megnyitót, kiemelve, mennyire fontos, hogy a mai világban is élnek a Plauter Péterhez hasonló, művészettámogató emberek.

A megnyitó zárásaként a Kortárs Magyar Galéria következő kiállítását is a jelenlévők figyelmébe ajánlotta, mely nem másnak, mint a tavaly elhunyt Almási Róbertnek állít emléket. Az emlékkiállítás május 31-én, pénteken nyílik.

Felvételeink a megnyitón készültek.

Ezt már olvasta?

Cookies