Back to top

Két tárlat megnyitója a Vermes-villában

Publikálva: 2023, október 14 - 12:58
Rendhagyó módon két kiállítás megnyitóját tartották pénteken kora este a Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villában.
Két tárlat megnyitója a Vermes-villában

A kényszer szülte ezt a kettős megnyitót, a galéria nyárra tervezett művésztelepe ugyanis csak most, az ősz folyamán valósulhatott meg - mondta el Iván Péter a KMG vezetője, majd köszöntötte a megjelenteket, kiemelve Dunaszerdahely alpolgármesterét, Karaffa Attilát, a Kortárs Művészeti Panoráma, a KOMP ötletgazdáját, Varga György festőművészt, illetve Füredi Kornél fotográfust.

Karaffa Attila megnyitó beszédében a barátság fogalmát emelte ki, hiszen mint mondta, a szigorú szakmai kihívások és feltételek mellett a kiállítás családias jellege is hozzájárul ahhoz, hogy a KOMP Magyarországon és Szlovákiában egyaránt nagy sikernek örvendjen.

„A KOMP az önkormányzatoknál is fontos szerepet tölt be. Bár a mai korban, amikor elég sok kihívással kell megbirkóznia az önkormányzatoknak, mindig szükséges a kultúra, a művészetek támogatása is. Hiszen a bürokrácia, a paragrafusok, rendelkezések és törvények világából üdítő kilépni a művészetek világába.

 Támogatni egy jó ügyet pedig szent kötelessége minden közéleti szereplőnek; így vagyunk ezzel a KOMP esetében is.

A kortárs művészet megismerését, a népek közötti barátságok megerősítését, a művészetkedvelő közönség kiszolgálását elősegíteni nemes és fontos feladat“ - hangoztatta köszöntőjében városunk alpolgármestere.

Füredi Kornél fotográfus méltató beszédében nem óhajtott száraz tényeket sorolni, sokkal inkább személyes kötődéséről, élményeiről beszélt. Mintegy 11-12 évvel ezelőtt, még a mosonmagyaróvári önkormányzatnál dolgozva, bízták meg a KOMP kiállítás szervezésével, ekkor találkozott Varga György festőművésszel, akivel mára alkotótársak lettek, hiszen Füredi Kornél fotográfusként része már a KOMP alkotócsapatának. Külön megköszönte Varga György, és a mosonmagyaróvári önkormányzat részéről Horváth Szilvia önzetlen munkáját, mert ők ketten a motorjai a KOMP-nak. A földszinti teremben látható kiállítást nem kívánta részleteiben bemutatni, mert mint mondta: az emberek helyett „inkább beszéljenek a kiállított művek“.

A Vermes-villa Luzsicza Lajos termében az idén 21. alkalommal, a KMG szervezésében megvalósuló művésztelep alkotásait láthatják az érdeklődők.

„Nyáron kellett volna megnyílnia a mostani kiállításnak, sajnos akkor anyagi okokból nem valósulhatott meg. Huszonhárom éve kezdődött a művésztelep, az évek során a Thermalpark adott otthont az alkotó közösségnek, az idén első alkalommal Péntek Istvánék panziója fogadta be a művészeket. A Covid miatt két év kimaradt, ezért az idei a 21. a sorban“ - mondta el röviden a megnyitó elején Iván Péter, majd köszöntötte a művésztelep művészeti vezetőjét, Varga-Amár László, Munkácsy-díjas festőművészt, illetve a KMG kuratóriumi tagjait, Péntek Istvánt és Szakál Máriát.

Varga-Amár László örömmel mondta el, hogy kezdetektől részese volt a művésztelepeknek, ezalatt annyira megszerette az itteni környezetet, hogy mára Dunaszerdahely szinte az otthona lett. Megemlékezett Almási Róbert festőművészről is, aki haláláig hosszú éveken át volt a telep vezetője.

Megnyitójában kiemelte a támogatás fontosságát, hiszen „a művészeket és a művészetet kezdetektől a mecenatúra tartotta fenn“. A művésztelep esetében pedig különösen fontosnak tartotta elmondani, hogy a művésztelep során fantasztikus programok is vannak, amelyek a sokszor az egymás számára ismeretlen emberek, művészek közt szakmai és emberi barátságokat kovácsol. Nem utolsó sorban az itt készült alkotások is gyarapítják a KMG mára 1100 darabosra bővült gyűjteményét.

„A gazdasági válság, a technika világában, a háború árnyékában életmentő számunkra a művészet, az a lehetőség, hogy az alkotásokat megtekintve kiléphetünk egy időre ebből a rohanó világból“ - hangoztatta a tárlat megnyitóján a művésztelep vezetője.

A kettős megnyitón készült felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies