Jelenlegi hely

Így lesz modern és sikeres Szlovákia? Elkészült a kormány reformcsomagja

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 6 - 07:10 | Hírek
Vasárnap este végre megjelent a Pénzügyminisztérium oldalán az a reformprogram, amit október 15-én kellene benyújtania a tárcának az Európai Bizottsághoz. Fontos dokumentumról van szó, hiszen Szlovákia ez alapján meríthetne az EU nagy gazdaságmentő csomagjából. Bár széleskörű konzultációt ígértek a reformcsomag összeállítása során, láthatóan erre nem nagyon lesz idő, mindenesetre a Modern és sikeres Szlovákia című programot mintegy 100 szakértő íróasztala mögött készült.
Így lesz modern és sikeres Szlovákia? Elkészült a kormány reformcsomagja

Fő célként azt határozza meg a program, hogy az ország 2030-ig kiszabaduljon a közepes fejlődési csapdából, azaz átlépje azt a küszöböt, amikor a fejlődést már nem csak a viszonylag olcsó munkaerő határozza meg.

A Modern és sikeres Szlovákia c. dokumentum nyolc területen javasol intézkedéseket.

Pénzügyi reformok

A pénzügyek területén az előző kormányok idején 12 éve nem történt komoly változás, ezt a területet négyfelé bontották.

Fenntartható és tisztességes pénz – címszó alatt a nyugdíjreformmal foglalkoznak. Jelenleg egy nyugdíjasra 4 dolgozó jut, és tíz év múlva ez lecsökkenhet 3-ra. Foglalkoznak a járulékfizetés körüli spekulációkkal, illetve a II. pillér alacsony hozamaival is. 2024-re szeretnék, ha a nyugdíjrendszer fenntarthatósági kockázata a magasról a közepesre csökkenne.

Növekedést ösztönző adórendszer – címszó alatt még az idén megoldanák az adóparadicsomba mentett pénzek adóztatását. Jövőre bevezetnék a magasabb emissziójú autók adóztatását, 2022-ben a beruházások és az innováció szuperleírását, illetve a munka utáni adó csökkentését. 2023-ban az ingatlanok érték szerinti adózását.

Az adóelkerülés elleni harc – címszó alatt erősítenék a pénzügyi hivatal digitális képességeit, és erősítenék az ellenőrzési folyamatokat. 2024-ig szeretnék elérni, hogy az ÁFA befizetések aránya elérje az EU átlagot.

Költségvetési fegyelem – Alkotmánytörvényben rögzítik a kiadási plafont. Valós középtávú költségvetési tervezést ígérnek, programok szerinti tervezést. Ígérik, hogy ezentúl a jó időkben tartalékolnak a válságra, magasabb lesz az átláthatóság a költségvetés teljesítésénél, és magasabb arányban épül be az Értéket a Pénzért elv a közszférába.

Matus Tibor cikkének folytatását a ma7 portálon itt olvashatják el.