Back to top

A hónap fotója. Osztálykép 1938-ból

Publikálva: 2017, augusztus 29 - 12:44
Augusztus végén járunk, a gyerekek számára a nyár lassan véget ér: szeptemberrel együtt jön az új tanév, kezdődik az iskola.
A hónap fotója. Osztálykép 1938-ból

Mondhatnánk: régen sem volt ez másképp. Vagy inkább mióta világ a világ, így megy ez.

Főképp, ha tudjuk, hogy Szerdahelyen már az 1300-as évek legelejéről (pontosan 1329-ből) írásos bizonyítékunk van arra, hogy működött (felekezeti) iskola. S noha minden bizonnyal jó pár száz éve másképp zajlott még az oktatás, de bizony, működött akkoriban is.

(Ha kicsit utánaszámolunk, elmondhatjuk, [Duna]Szerdahelyen legalább 688 éve tanítanak!)

A hónap fotójaként hozott kép azonban nem ilyen régi, „csupán” 1938-ból való. A választásom azért esett rá, mert többszörösen is érdekes felvételről van szó.

Egyrészt, aki kicsit is ismeri a 20. századi történelmet, felfedezheti a képen a történelmi évszám „lenyomatát”, hogy az akkor is szinte színmagyar település, Dunaszerdahely iskolája 1938-ban lett az anyaországhoz, Magyarországhoz visszacsatolva. Erre utal többek között a magyaros ruhába öltöztetett leánykák kis tábláján is a felirat: „Hazatérésünk első évében”, illetve egy-két fiú leventesapkája...

Másrészt ott van a képen a „kis országzászlóként” ismert iskolai ereklye, amelyet az egyik magyarországi település adományozott 1938-ban dunaszerdahelyi (testvér)iskolájának.

Érdekes továbbá a helyszín: a ma már nem létező katolikus iskola a Nagyboldogasszony- és Szent György-templom szinte tőszomszédségéban állt ugyanis (évszázadokig). A szemfülesek fel is fedezhetik jobbra a háttérben a templom oldalsó bejárata feletti ablak egy részletét...

Ismerjük a képről az iskolai krónikát is vezető Wolfinau Ilona tanárnőt is, akinek elhanyagolt sírjára a papsírok „során” akadhat rá a temetőt „nyitott szemmel” járó látogató. Mellette jobbra a képnt pedig az iskola igazgatója, Szimhart Lajos alakja tűnik fel a régi felvételek ismerőinek. Őt 1945-ben telepítették ki Dunaszerdahelyről.

A dunaszerdahelyi fényképész, Brunner Ottó felvétele azonban leginkább úgy válik érdekessé, ha az osztály gyerekeit összeszámoljuk: mindösszesen 58 (!) gyermek járt az 5. évfolyam V. osztályába!

Mert hát, ugye, lássuk be, nem könnyű pedagógiai bravúr lehetett lekötni egy ötvennyolc fős osztály figyelmét...

Nagy Attila helytörténész

(Fotó forrása: Csaplár Benedek Adattár, Dunaszerdahely)

__________________________________________________

Ha Önnek is van régi felvétele Dunaszerdahelyről, keresse meg Nagy Attila helytörténészt az info [at] dunaszerdahely.com mailcímen!

Ezt már olvasta?