Back to top

Hétperces süti

Publikálva: 2016, január 23 - 16:31
Mennyi? Hétperces?? Ilyen nincs! – mondtam a lányomnak, amikor előhozakodott ezzel a badarsággal. Illetve helyesbítek: badarságnak tűnő ötlettel.

Aztán persze kipróbáltuk, lemértük ...és láss csodát! Leesett az állam! Ez tényleg 7 perc!!!  És mi is tart 7 percig? 5 perc a hozzávalók összeállítása, keverése, 2 perc a sütés. Na jó! Ha először készíted, lehet 10 perc is, ...de csak mert nem találod ...mondjuk a... a... lisztet.

Azért szeretjük, mert: gyors, finom, hihetetlenül sokféleképpen variálható.
Reggelire is kiváló, friss, gyors finomság. Villámgyors desszertnek is megjárja. Nem lehet elrontani!

Nézzük csak! Ez itt egy alaprecept:
1. Végy személyenként egy 2 dl-s bögrét!

2. Tegyél bele:
- 1 púpozott evőkanál simalisztet
- 1/2 mokkáskanálnyi sütőport
- 1 evőkanál kristálycukrot
- 1 ½ evőkanálnyi olajat
- 2 evőkanál tejet

3. Jól keverd össze! A massza ne legyen se túl sűrű, de ne is folyjon.

4. Tegyél bele  pár szem tetszés szerinti gyümölcsöt, vagy gyümölcs helyett csapjál a tetejére 1 jókora teáskanál baracklekvárt, na meg egy kocka csokit (főző-, tej- …ha tanácstalan vagy, milyen csoki legyen, javasolom megkérdezni Gombóc Artúrt!)

5. Tedd a bögréket egyenként a  mikróba, 2 percre! Ezalatt az idő alatt kis csodák történnek odabenn, ami látványnak sem utolsó: a massza a kétszeresére nő, körbeöleli a gyümölcsszemeket, megolvasztja a csokit. Az olvadt csoki és a lekvár pedig szinte beszélgetnek egymással.

Mielőtt nekifognál, hagyd hűlni. Ki is kanalazhatod egyenesen a bögréből, de ha sikerül, akkor ki is lehet őt venni a bögrécskéjéből, hadd pompázzon egy tányéron.
Holnap reggelire el is készítheted!Egy bögre tej, kakaó, kávé vagy tea mellé ízletes kísérő!

Variációk: simaliszt helyett lehet bármilyen lisztet használni: zabpehelyliszt, mandulaliszt stb., olaj helyett olvasztott vaj. A cukor lehet fehér, barna, nyírfa, de méz is jó cukor gyanánt. A gyümölcs lehet eper, málna, apróra vágott banán, narancs, körte vagy alma fahéjjal.
Kakaós verziót is lehet gyártani!

Szabó B. Csilla - Little Wonders

Ezt már olvasta?

Címkék: Little Wonders
Cookies