Back to top

Hármas jubileumát ünnepelte a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár

Publikálva: 2023, december 13 - 20:09
Különleges napra virradt a múlt héten, december 5-én a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár. Hármas jubileumot köszönteni gyűltek össze városunk és járásunk intézményeinek vezetői, képviselői a könyvek dunaszerdahelyi birodalmában.
Hármas jubileumát ünnepelte a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár

Az ünnepi programot Kevicky Tünde nyitotta meg, majd az ünnepség háziasszonyai, Lacza Ilona, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár igazgatónője és Tilajčík Edit üdvözölték a jelenlévőket. Köszöntőjük elején - a lényegre térve - részletezték, miért is a hármas jubileum: a könyvtár ugyanis az idén ünnepli 70. születésnapját, ugyanakkor 45 éve, hogy otthonra talált a város művelődési központjában, és 5 éves lett a legfiatalabb részleg, a Cica-Mica könyvtár, amely a megyei önkormányzat hathatós anyagi támogatásának köszönhetően a jubileum tiszteletére teljesen új külsővel várja az ünnepélyes felavatást.

A továbbiakban a könyvtár történetéről, küldetéséről szóltak a hölgyek.

Megtudhattuk, hogy a város első könyvtárát 1760-ban alapították, ám az a 20. század elején elpusztult. Az összes, a város területén korábban működő könyvtár a világháborúk során semmisült meg, majd 1946-ban a városi, 1953-ban pedig a járási könyvtárat sikerült létrehozni. Ez utóbbi alapításakor 2830 kötettel rendelkezett. Könyvtári küldetésének, fontosságának megfelelő méltó elhelyezést a járási könyvtár 1977-ben nyert, amikor átköltözhetett az újonnan épült városi művelődési központba, ahol a mai napig fogadja az érdeklődőket. Mai nevén a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár – melynek fenntartója 2002-től Nagyszombat Megye Önkormányzata - regionális és városi nyilvános közkönyvtárként fontos közművelődési, kulturális-nevelő tevékenységet folytat. Napjainkban 105 ezer kötettel büszkélkedhet, az olvasók száma 3000 körül van. 15 dolgozó látja el a könyvtár különböző feladatait – tudhattuk meg a tájékoztatóból.

A könyvtárak küldetése manapság már nem merül ki a könyvek, egyéb publikációk és dokumentumok gyűjtésében, feldolgozásában, kölcsönzésében, a tájékoztatásban. A könyvek segítségével a könyvtár kulturális ismeretterjesztő tevékenységet folytat, közösségi színtérré vált, rendezvényeket szervez gyermekeknek, felnőtteknek, különböző érdekeltségű csoportok számára egyaránt. Mára a könyvtár egy korszerű, sokrétű közösségi munkát végző intézménnyé nőtte ki magát – mondták el ismertetőjükben az ünnepély háziasszonyai.

Az ifjúsági részlegről szólva azt is megtudhattuk, hogy a gyermek olvasókat meghódító céllal lett az elkeresztelve 5 évvel ezelőtt Cica-Mica könyvtárrá, amelyben cicás mesevilágot alakítottak ki, hogy maga a környezet is becsalogassa a gyerekeket, ehhez pedig Cica olvasói klub is társult.

„Az 5 éves évfordulót méltó módon ünnepelhetjük, mivel sor került a részleg teljes felújítására” – emelte ki örömmel Lacza Ilona.

Az elmúlt 70 év alatt a könyvtárnak számos dolgozója/könyvtárosa volt, akiknek ez alkalomból is megköszönték elvégzett munkájukat.

A könyvtár az a munkaterület, ahol a könyvtárosok szaktudásán kívül nagy adag elhivatottság, lelkesedés is szükséges. Munkájuk során a legnagyobb örömet az okozza, ha igyekezetük sikerrel jár és be tudják csalogatnia a könyvtárba az embereket – kicsiket, felnőtteket, nyugdíjasokat – akiknek kellemes szórakozást, pihenést, tudást biztosíthatnak a könyvek segítségével – hangzott el az ünnepélyen.

A sokrétű tevékenységnek, melyet a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár manapság végez, köszönhető a könyvtár jelszava: „A régimódi könyvtár gyarapítja az állományt. A jó könyvtár rendezvényeket szervez. A kiváló könyvtár közösségeket épít” – zárta az ünnepi összefoglalót a könyvtár igazgatónője.

A történelmi, bemutató összefoglaló után Bazsó Horváth Zsuzsanna, a Művészeti Alapiskola pedagógusának vezetésével az iskola diákjai kápráztatták el a megjelenteket.

Az ünnepi szónokok közül elsőként Berényi József, a fenntartó, a Nagyszombati Megyei Önkormányzat alispánja köszöntötte az ünneplő könyvtárat. Csatlakozva a könyvtár igazgatónőjének szavaihoz kiemelte, megfogta őt a könyvbirodalom mottója,  mely szerint az közösséget épít, mert ennek a tartalma nagyon sokat jelent: nemcsak szolgáltatásokat nyújtanak, hanem közösséget építenek, ami fontos Dunaszerdahely város számára, fontos az egész Csallóköz számára, és természetesen a megye számára is.

Mint kiemelte, a megyének öt fontos hatásköre van, ezek közül a kultúra – amelynek az ünnepét láthatjuk – az a terület, amely a legszebb és a legkevésbé problematikus, mivel itt kell a legkevesebb gondot oldania a megyének. Az alispán örömét fejezte ki, hogy a megyei önkormányzatnak lehetősége nyílt olyan ötleteket és fejlesztéseket támogatnia, mint például a Cica Mica könyvtár. Köszöntője végén azt kívánta, hogy a könyvtár, ahogy eddig, ezután is jól tudjon együttműködni a város és a járás többi intézményével, akárcsak a könyvtárat látogató érdeklődőkkel. Szavait még azzal egészítette ki, hogy a technika elképesztő fejlődése ellenére a könyvek „nem mentek ki a divatból“, szerencsére a mai fiatalok is kezdenek visszatérni a könyvek birodalmába, ami annak is köszönhető, hogy léteznek ilyen elhivatottsággal működő intézmények, mint a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár.

Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán szintén gratulált az ünnepi alkalomból, majd Berényi József gondolataihoz kapcsolódva kiemelte, a technika fejlődése mellett mennyire fontosak a könyvek, mert morális igazságokat, valóságot terjesztenek, míg a szociális hálón nagyon sok hamis információ terjed. Manapság, a hibrid háború idején bárkit becsapnak, fiatalt, felnőttet egyaránt - megtévesztés, hazugság folyik -, amit a könyvekben nem lehet megtalálni.

„A könyvek olyan értéket képviselnek, amely szükséges a fiatalok számára is, mivel értékes gondolatokat kapnak általuk” – emelte ki Hájos Zoltán.

Dunaszerdahely polgármestereként külön köszönte, hogy a város polgárainak is nyújtanak szolgálatásokat, miközben közösséget építenek, és ez teszi még értékesebbé a munkájukat. Városunk polgármestere rövid köszöntője végén további sok sikert kívánt, és reményét fejezte ki, hogy minden érdeklődő elégedetten távozik majd a könyvtárból.

Michal Deraj, a járási hivatal elöljárója nagyra értékelte, hogy ezen az ünnepi eseményen szólhatott a jelenlévőkhöz. A könyv az ember jó barátja, mivel a könyvkiadással indult az a folyamat, amelynek köszönhetően egyre szélesebb körökben terjedhettek el az információk az emberek között. A dunaszerdahelyi könyvtárhoz kötődően személyes élményekről is mesélt, mivel nagypapája – aki igazi könyvmoly volt – is gyakran kölcsönzött könyveket innét. Később ő maga is órákat töltött a könyvtárban, művelődött, tanult. Új világokat, új látásmódot hoznak a könyvek, hangoztatta, ezért fontosnak tartja, hogy gyermekeinket is igyekezzünk visszatéríteni a könyvekhez, hogy a könyvek iránti barátságot tovább vigyék, hogy kulturális élményeket és információkat szerezhessenek általuk – zárta köszöntő szavait Michal Deraj.

A köszöntő szavak után Kevicky Tünde éneke zárta az ünnepi perceket, majd a jelenlévők és az ünnepség is áthelyeződött az első emeleti Cica Mica könyvtár elé, ahol a Kodály Zoltán Alapiskola tanulói Rácz Andrea vezetésével, valamint a Smetana ligeti Alapiskola tanulói Fábry Dominika tanítónő vezetésével adtak rövid műsort. A kedves kulturális program után Hájos Zoltán és Berényi József átvágták a megújult könyvtárrészleg szalagját, majd az ünnepség vendégei is megtekinthették az ötletesen, ugyanakkor praktikusan megújult ifjúsági részleget.

Az ünnepi eseményen készült további felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies