Back to top

Halszelet fűszeres kolbászkéreggel

Publikálva: 2016, december 20 - 08:55
...avagy a puha, fehér húsú hal találkozása a fűszeres, karakteres kolbásszal.

Micsoda kombináció?!?! Halat kolbásszal? Igen! Nálam abszolút nyertes: mert nagyon szeretem a hal finom, zsenge, fehér húsát, és imádom a fűszeres, ropogós kolbászkérget a tetején! Az ellentétek vonzzák egymást.  A hal egészséges, de… kell hozzá néha valami, ami kicsit izgalmasabbá teszi, egy kis ördögi, fűszeres, pikáns. És ez jelen esetben a kolbász, méghozzá ropogós kéreg formájában… Állítólag ez egy spanyol klasszikus, a tőkehal és a chorizo találkozása. Viszont, ha spanyolból magyarra fordítjuk az alapanyagokat, akkor hazai specialitás is lehetne: ponty és jó kis házikolbász. Van? Naná! Akkor csapjunk bele!

HOZZÁVALÓK:
– 8 szelet hal: ponty vagy tőkehal

A KOLBÁSZKÉREGHEZ:
– 1,5 szál házikolbász vagy gyulai, vagy csabai vagy… – kockákra vágva
– 1,5- 2 karéj szikkadt kenyér felkockázva
– 1 tojásfehérje – csak, hogy a kéreg jó ropogós legyen!
– 1TK reszelt citromhéj
– 2 TK őrölt, pirított mandula, ha egy kis extrát akarunk – de ez el is hagyható

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A halszeleteket enyhén sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
2. A kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírt belőlük. Hagyjuk, hogy finoman meg is piruljanak. Hűlni hagyjuk.
3. A pirult, illatos, fűszeres kis kolbászkatonákat kiszedjük az zsírból, és aprítógépben, a kenyérkockákkal együtt nagyobb szemű morzsára zúzzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a fehérjét, s esetleg a mandulát.
4. Az így kapott masszát nyolc egyenlő részre osztjuk, és a tepsiben várakozó halszeletek tetejére halmozzuk,  lelappogatjuk, hogy egyenletes, lapos réteget képezzenek.
5. 180-200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a hal húsa szép fehér lesz, és a kolbászkéreg jó ropogósra összeáll. Ez kb. 20-30 perc – sütője válogatja.
A puhácska fehér és a ropogós, fűszeres vörös találkozása: a látvány, az illatok, az ízek, és az állagok is nagyon ott vannak! Salátával, majonézzel, pár csepp citromlével nagyon kellemes fogás. Ki kell próbálni!

Szabó Csilla / Little Wonders

Ezt már olvasta?

Roppancs

Roppancs

Lagziban jártunk nem is olyan rég, s ott szúrtam ki a...

Cookies