Jelenlegi hely

Gyújtsunk tüzeket összetartozásunk jeleként június 4-én!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 21 - 14:19 | Színes
2020. június 4-én, 20 óra 20 perckor a világon mindenhol tüzet gyújthat bárki, aki a magyar közösséghez tartozónak érzi magát. A gyujtsukmeg.ma weboldalon regisztrálva pedig bejelölheti a „tűzhelyet”, ahol a megadott időpontban vállalja a tűz meggyújtását – ezzel egy szép térképet rajzolva meg a világban élő magyar közösségről.
Gyújtsunk tüzeket összetartozásunk jeleként június 4-én!

Hogy ez egy máglya, tábortűz, vagy épp három szál gyertya, teljesen mindegy. A program kezdeményezője a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KÁMCSSZ), társszervezője a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei – Felvidéken a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A kezdeményezésbe bárki bekapcsolódhat, ez nem csak cserkészeknek szóló akció.

2020. június 4-én lesz 100 éve, hogy megkötötték a trianoni békeszerződést, és mivel tömegrendezvényekre most nincs lehetőség a járványhelyzet miatt, a kárpátaljai magyar cserkészek elkezdték szervezni ezt a határokon átnyúló kezdeményezést. „A világban sokfelé élő magyar cserkészeknek nem újdonság a közös lánggyújtás ötlete, összetartozásunkat többször kifejeztük már így, most ezt szeretnénk szélesebb körben is kiterjeszteni. Először 1933-ban, a gödöllői cserkész-világtalálkozó során szervezete meg a Magyar Cserkészszövetség a Magyar Szolidaritás Napot, akkor egy előre megbeszélt időpontban gyújtottak tábortüzet cserkészek Magyarországon és az elcsatolt területeken. 1996-ban a Millecentenárium alkalmából szervezett máglyagyújtást a KÁMCSSZ az ezeréves határ mentén, majd 2003-ban a Külföldi Magyar Cserkészszövetség újította fel ezt a hagyományt, és azóta évente megtartjuk a Magyar Szolidaritás Tüzét” – mondta Popovics Pál, a KÁMCSSZ elnöke.

A cserkészek célja, hogy minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat. A csatlakozás menete egyszerű, a weboldalon a Csatlakozom gombra kattintva egy rövid regisztráció következik, majd ezt követően tudjuk megadni a tűzgyújtás helyszínét. A szervezők szívesen fogadják, ha a bekapcsolódók fotókat, videót is készítenek az alkalomról. Ezt a weboldalon létrehozott profilunkhoz tudjuk majd feltölteni. Tüzet bárhol gyújthatunk, ahol nincs tűzgyújtási tilalom. Ha kint a természetben szeretnénk, mindenképp tájékozódjunk előtte, és végezzük el a kellő biztonsági intézkedéseket.

„A lényeg, hogy szerte a világon, de főként a Kárpát-medencében minél több helyen világítson az összetartozás tüze, így kötve össze gondolatban minden magyar testvérünket. Mi, cserkészek ismerjük ezt a határokon átnyúló összetartozás-élményt, és most ezt szeretnénk megmutatni mindenki másnak is. Mi nagyon örülünk a kezdeményezésnek, és bízunk benne, hogy sokan fognak bekapcsolódni” – mondta Csémi Szilárd - Kismedve, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke.

Weboldal: https://gyujtsukmeg.ma/

Facebook: https://www.facebook.com/gyujtsukmeg.ma/

szmcs-p

Címkék: trianon