Jelenlegi hely

Grincsfa-divat

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, december 22 - 19:26 | Színes
A grincsfa néhány éve fénykorát élni felénk. Számos háztartást díszít ez a mutatós, ám az ünnep fényét elhalványító dísz.
Grincsfa-divat

A grincsfa, vagy más néven manófa, mint sok egyéb szokás, Amerikából érkezett hozzánk. A Grincs egy mesebeli zöld, szőrös lény, aki gyermekkorában egy félresikerült ajándék miatt megutálta a karácsonyt, így aztán elhatározta, hogy ellopja a karácsonyt. 

Ám egy kislánynak mégis sikerül rábeszélni, hogy tartson velük a karácsonyi ünnepen. A városka polgármestere megsérti, mert egy borotvát ad neki ajándékba (mivel Grincs egész testét szőr borítja), amin annyira felbőszül, hogy elhatározza, hogy ellopja a városból a karácsonyt. 

El is lopja az összes karácsonyfát, égőket, dekorációt, ajándékot stb. Magát a karácsonyfát is gúzsba kötötte – s a végeredmény a „megkötözött fenyő”, a grincsfa lett. 

Ennek alakja ugyanis olyan, mint egy gúzsba kötött fenyő (a bűn megkötöz), amelynek a hegye lelóg (nem felfelé, az Istenre mutat, hanem a földre), a zsurló pedig, amiből általában készül, egy hagyományosan negatív növény (egyes mesékben a negatív szereplők neve is Zsurló). A grincsfán emellett nincs sem gyertya, vagy világítás sem, ami a közelgő „fényre” mutatna.

Azt persze, hogy mennyire értékes számunkra ez az idegen kultúrából származó szokás, a grincsfaállítás, döntse el ki-ki maga.