Back to top

Fontosak a nyugdíjasaink!

Publikálva: 2022, augusztus 20 - 08:11
Kevés alkalommal mondjuk el, foglaljuk össze, hogy Dunaszerdahely Önkormányzata a hétköznapok során milyen módon segíti nyugdíjasainkat, illetve milyen lehetőségeket biztosít a mindennapokban a szépkorúak számára. Ezúttal erről kérdeztük meg Hájos Zoltán polgármestert.
Fontosak a nyugdíjasaink!

Tudjuk, hogy a lakosság Európában is öregszik, hiszen az egészségügyi ellátás javulásával és az életkor meghosszabbodásával az életünk minősége sokat javult. Kivételt a mostani Covid–időszak képez, amikor a koronavírus-járvány következtében sajnos nagyon sok időskorú lakosunkat veszítettük el…

Elmondhatom, hogy Dunaszerdahely Város Önkormányzata mindig odafigyel a szépkorúakra, és a lehetőségekhez mérten próbálja az igényeikhez igazítani a szociális szolgáltatásokat.

Az egyik ilyen szolgáltatás egy a 62. életévüket betöltött, dunaszerdahelyi hűségkártyával rendelkezők számára nyújtott kedvezmény a termálfürdőben – számukra egy egész napos belépő 6,50-be kerül, a háromórás pedig 5,50 euróba.

A 70 év felettiek számára ingyenes Dunaszerdahelyen a városi közösségi közlekedés. Az ebadó díjszabásánál figyelembe lett véve az adózók életkora, így a 65 év feletti lakosaink 50%-os kedvezményt kapnak, míg a tartósan fogyatékkal élők (ZŤP) mentesítve vannak az ebadó fizetése alól. A 70 és 79 éves kor közötti lakosok számára a garázs után fizetendő ingatlanadó összegét 50%-kal csökkentettük, a 80 év feletti ingatlan tulajdonosok pedig mentesítve vannak az ingatlanadó megfizetésétől. A szemétdíj terén a 70 és 74 közötti lakosaink 20%-os kedvezményt kapnak, a 75 és 79 év közötti nyugdíjasok pedig 50%-os kedvezményben részesülnek. Ez vonatkozik a tartósan fogyatékkal élő (ZŤP) személyekre is, míg a 80. életévüket meghaladó nyugdíjasainknak nem kell fizetniük szemétdíjat.

Fontos és konkrét szociális szolgáltatás valósul meg az étkeztetés területén, ahol több lehetőséget kínálunk. Miközben a város vendéglátó ipari egységeiben átlagosan 5 euróba kerül egy-egy napi menü, addig mi a kevés nyugdíjjal rendelkező dunaszerdahelyi kisnyugdíjasok számára 1,60 euróért biztosítjuk a meleg ebédet, amelyet a szociális szolgáltató központon keresztül tudnak igényelni maguknak. Azok a szépkorúak pedig, akiknek magasabb a nyugdíja, 2,10 eurót fizetnek a Gastro DS városi cégnek.

Mindezt úgy sikerült biztosítanunk a számukra, hogy Dunaszerdahelyen központosítottuk a városi oktatási intézmények konyháit, s így jó minőségben és alacsony áron tudnak a nyugdíjasaink meleg ebédhez jutni.

A menüt pedig városunk azon öt alapiskolájának egyikében vehetik át, amelyik a legközelebb esik lakóhelyükhöz.

Ezt a szolgáltatást a közeljövőben szeretnénk kiszállítással is bővíteni, gondolva azokra is, akik vagy ágyhoz kötöttek, vagy kevésbé mobilisek. Ne feledjük el ugyanis, hogy bizony előfordulhat számos olyan egészségügyi probléma, amely akár csak időszakosan vagy hosszabb távon, de immobilissá teszi az idős embert.

Emellett az önkormányzat egyszeri pénzügyi támogatást biztosít a 75 év feletti nyugdíjasok számára minden karácsonykor, így például 2021-ben 1514 szépkorú vehette át ezt a támogatást.

Köztudott az is, hogy Dunaszerdahely városa két helyszínen, a Keleti, illetve a Nyugati lakótelepen nyugdíjas otthont is működtet, amelyek 165–170 idős számára biztosítják a nyugodt öregkort. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az intézmény vezetőségének az odafigyelése és a munkája előzte meg azt a koronavírus-járvány idején, hogy nálunk nem történtek súlyos és tömeges fertőzések, mint Szlovákia más otthonaiban.

A következő időszak terve, hogy mindkét helyszínen saját, zárt és parkosított udvart szeretnénk kialakítani az ott lakók számára, hogy zavartalanul ki tudjanak menni az épületből, kihasználva az időjárás adta lehetőségeket nyugodt körülmények között pihenhessenek.

Emellett mindkét helyszínen korszerűsíteni szükséges az épületeket, amelybe beletartozik a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, vagy a liftek cseréje is, hiszen ne feledjük, ezeknek az épületeknek is megvan a maguk kora, és rájuk fér a felújítás. Mindezt igyekszünk majd az állami lakásalap keretén belül működő program segítségével, állami támogatással megoldani.

A dunaszerdahelyi nyugdíjasok számára egy 150 fős tagságú városi nyugdíjasklubot is működtetünk, ahol heti két alkalommal várja klubdélután az érdeklődőket a Vásártéren található nyugdíjas klub épületében. Köszönet illeti az aktív nyugdíjasokat azért is, hogy itt számos saját programot, illetve több kirándulást is szerveznek, amely utazásokhoz az önkormányzat is örömmel járul hozzá.

Kiemelném a sorban azt is, hogy míg városunk gondozószolgálata 2018-ban 25 elesett személyt tudott otthoni környezetben ápolni, addig ez 2021-re 58 főre emelkedett. Ezt két, a gondozószolgálat támogatására kiírt pályázat segítségével sikerült megvalósítanunk. Ekképp egy-egy ápolási óra után csak 0,80 eurót fizet a gondozott, míg a többit az önkormányzat állja.

Fontos hozzátenni, hogy a Nagyszombati Kerületi Innovációs és Fejlesztési Ügynökségen, valamint a Szlovákiai Szamaritánusok Egyesületén keresztül 16 dunaszerdahelyi ápoltnak biztosítjuk az SOS-karkötőt. Ez az SOS-küldő szolgálat olyan betegeket segít, akik például baj esetén nem tudják közvetlenül értesíteni a mentőket, így az ő helyzetüket lokalizálja a rendszer és az adott címre siet a gyorsmentő.

Dunaszerdahely városa és Nagyszombat Megye együttműködésében a közeljövőben pedig egy újabb szociális szolgáltatást szeretnénk indítani, ún. szociális taxi szolgálatot.

Tudjuk ugyanis, hogy több olyan nyugdíjas van, aki immobilis, nehezen mozog, vagy tolókocsihoz kötött. Szeretnénk számukra ezért a város részéről egy szociális taxi szolgálatot biztosítani, amellyel könnyen és egyszerűen el tudnának jutni a körzeti orvosukhoz vagy a szakorvosukhoz, de akár ambuláns gyógykezelés esetén is ki tudnák használni a lehetőséget egy szimbolikus díjszabás mellett.

Ezt egy olyan kisbusz segítségével valósítanánk meg, ahova például egy kerekes székes vagy egy tolószékes is közvetlenül be tud majd gurulni egy rámpa segítségével.

Mindezen segítséget azért tartunk fontosnak, hogy a dunaszerdahelyi nyugdíjasok ne csak bizonyos időszakokban, hanem az év minden napján érezzék városunk törődését és irántuk való tiszteletét.

Ezt már olvasta?

Cookies