Back to top

Európa Tanács küldöttség járt a városházán

Publikálva: 2015, december 9 - 12:10
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának küldöttsége december 9-én Dunaszerdahelyen járt.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának küldöttsége december 9-én  Dunaszerdahelyen járt. A városházán Dr. Hájos Zoltán polgármester fogadta a delegáció tagjait. A ET-delegáció tagjai voltak: Artur Torres PEREIRA Portugáliából, Leen VEERBEK Hollandiából, Prof. Dr. Angel M. MORENO  Spanyolországból és a Kongresszus titkára Stéphanie POIREL.
Hájos Zoltán tájékoztatta a vendégeket Dunaszerdahely helyzetéről, egyebek között arról, hogy a városban és a régióban túlnyomó többségben magyarok élnek, akik itt születtek és nem  bevándorlóként jöttek ide.  Felhívta a figyelmet arra, hogy az állam a részadók tekintetében diszkriminálja a déli járásokat, mert az északiak a tengerszint feletti magasságtól függően nagyobb pénzcsomagot kapnak. A polgármester tájékoztatott arról is, hogy az ügyészség több esetben beavatkozott az önkormányzat munkájába, elfogadott rendeletet helyezett hatályon kívül. Úgy vélte, Szlovákiában még szovjet modell szerint működnek az ügyészségek, nem pedig a nyugat európai mintára. A találkozón a delegáció tagjai érdeklődtek afelől, hogy milyen a megyék és a városok közötti  együttműködés. A polgármester arra is rámutatott, hogy a jelenlegi  megyerendszert politikai döntéssel hozták létre és nem természetes régiók képezik az alapját.   
A delegáció a szerzett tapasztalatait jelentésben összegzi. Artur Torres Pereira, a küldöttség vezetője a megbeszélések után nyilatkozott a városi médiáknak. Elmondta, hogy az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa Európa régióinak és városainak véleményét jeleníti meg az Európa Tanácsban. Az Európai unió tagállamairól rendszeresen, 5 évente készítenek ország-jelentéseket, amelyben a helyi és regionális demokrácia helyzetét elemzik. Többek között azt vizsgálják, hogyan látja el az önkormányzat a saját és az állam által átruházott feladatait. Rákérdeztek arra is, hogy milyen az együttműködés a városok és az ország régiói között, valamint milyen határon átnyúló együttműködési szerződései  vannak Dunaszerdahelynek. Pereira szerint ennek azért van jelentősége, mert Európa az együttműködés elvén alapszik.
A küldöttség vezetője hangsúlyozta, az első benyomásaik nagyon pozitívak. Azt tapasztalták, hogy Dunaszerdahely betartja az önkormányzati charta minden irányelvét, amely a szabadság, a szolidaritás és az egyenlőség elvén nyugszik. Látható az is, hogy a járási város önkormányzata a hivatali adminisztráció korszerűsítésén és egyszerűsítésén dolgozik, hogy  a lakosoknak magasabb színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani.
A küldöttség tagjai Pozsonyban a parlamentben és az ügyészségen tettek látogatást, valamint a Pozsony és Nyitra megyei önkormányzatnál is.
A négytagú monitoring bizottság  arról tájékozódott, hogy Szlovákiában miként valósulnak meg a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájába foglalt alapelvek és tapasztalataikat jelentésben összegzik.

Ezt már olvasta?

Cookies