Back to top

Bemutatták a történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiáját

Publikálva: 2024, május 21 - 17:04
A maga nemében egyedülálló az a kötet, amelynek a megjelentetésére a Sine Metu Egyesület vállalkozott. Peter Kresánek volt pozsonyi főpolgármester nagyszabású művének, a Szlovákia – A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája című vaskos könyvnek a javított, első magyar kiadását május 20-án mutatták be a Csallóközi Múzeumban. A műemlékeket részletező képes enciklopédia jelenleg a legteljesebb és legátfogóbb képes atlasza, jól használható útikönyve a Felvidéknek.
Bemutatták a történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiáját

A könyv dunaszerdahelyi bemutatóját a Családi Könyvklub és a Sine Metu Egyesület szervezte. A megjelenteket Győry Attila, a könyvklub vezetője köszöntötte, előbb bemutatva a Sine Metu egyesületet, majd a megjelent enciklopédiát méltatta.

„Ez az a könyv, ami alatt beszakad az asztal”

– fogalmazott Győry Attila, utalva a kiadvány terjedelmére és méreteire, hiszen, mint mondta, 

„a kis híján ezer oldalas enciklopédia hétezer kép, fotó, illusztráció segítségével tárja elénk a mai Szlovákia 17 500 műemlékét.”

A megjelentetéssel járó munkálatokat, a többéves előkészületet már Orosz Örs, a Sine Metu Egyesület elnöke, illetve a kötet fordítója, Szeder László ismertette a közönséggel.

Orosz Örs szerint óriási adósságot törlesztettek a kiadvány lefordításával, javításával és megjelentetésével, hiszen, mint megjegyezte, utoljára Szombathy Viktor Száll a rege várról várra című, 1979-ben megjelent könyve igyekezett átfogóan bemutatni a Felvidék várait. „Szeder László fordító 2500 munkaóra alatt nem csak fordította, hanem javította és pontosította is a könyv adatait”

– emelte ki Orosz, elmondva, hogy a dunaszerdahelyi bemutatót egy budapesti, nagyobb szabású fogja követni. 

Szeder László már a munka, a fordítás folyamatát ecsetelte, illetve rámutatott ő is a komplex folyamat nehézségeire, buktatóira, de örömeire is.

A minőségi, krétapapíron megjelent, útikönyvként vagy az egyes régiók jobb megismerését megcélzó ismeretterjesztő munkaként is haszonnal forgatható enciklopédia a mai Szlovákia 25 régiójában található legfontosabb műemlékeket veszi sorra és mutatja be. Teszi ezt mindösszesen 1109 címszóban, 5556 eredeti fotóval, 110 háromdimenziós, a várakról, kastélyokról, műemlékekről készült ábrával és 28 történelmi város részletes térképével.

A Felvidék jelenleg legteljesebb és legátfogóbb, műemlékeket részletező képes enciklopédiájának, képes atlaszának ott a helye minél több iskola, közkönyvtár, illetve család könyvtárában is.  

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Címkék: Könyvbemutató
Cookies