Back to top

Ambuláns gyógymód – Bock Szilvia: „Jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit az antitest terápia”

Publikálva: 2021, november 11 - 18:21
Újfajta gyógymód kínálkozik a koronavírus okozta betegségek ellen, az ún. monoklonális antitestek ambuláns beadásának a módszere. Ez esetben a veszélyeztetett, friss koronavírusos betegnek egy gyógyszerkeveréket egyszeri adagként, infúzióban, ambulánsan adnak be, amivel jelentősen csökkenthető a kórházba kerülés kockázata – legyen oltatlan vagy oltott a beteg. A monoklonális antitest terápiát a körzeti orvosok javaslatára a dunaszerdahelyi kórházban is elérhetik a betegek – tudtuk meg Bock Sylviától, a kórház igazgatónőjétől.
Ambuláns gyógymód – Bock Szilvia: „Jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit az antitest terápia”

„Folyamatosan figyeljük, mennyi a régiónkban a koronavírussal fertőzött személyek száma, s egyelőre jól tartjuk magunkat a környező járásokhoz képest” – fogalmazott Bock Sylvia, aki szerint ez annak köszönhető, hogy itt az emberek felelősségteljesen gondolkodtak, „tanultak abból, hogy mi zajlott le nálunk decembertől áprilisig, és aki csak tudta, beoltatta magát. Pozsonyon kívül a Dunaszerdahelyi járásban a legmagasabb az 50 év felettiek átoltottsági aránya, ami most nagyon látszik. A számok nem csalnak: nálunk jelenleg 8 kovidos beteget ápolunk, míg az összes többi kórházban 20, 70, 80 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván.

Egyértelműen látszik az átoltottság.”

Az igazgató szerint egy bizonyos páciens szám fölött már nekik is személyzetet kell elvonniuk az ún. „fehér ellátásból”. Jelenleg szerencsésnek mondható a szerdahelyi kórház, amely lényegében ugyanúgy működik, mintha nem volna itt koronavírus. 

„Persze van olyan osztályunk, ahol kevesebb ágyszámmal, de tervezett beteglétszámmal  dolgozunk, működik a rehabilitációnk is, igaz, csökkentett ágyszámmal. Az ortopédián azonban teljes ellátással, normális keretek között folyik a munka” – tette hozzá Bock Sylvia.

A kórházban emellett zajlik a tesztelés, és folyamatosan oltanak is. 

„Rengetegen jönnek a harmadik oltásra is. Tegnap-tegnapelőtt 390-en jöttek, ezek nagy része már a harmadik oltásra érkezett.”

A kórházigazgatótól azt is megtudtuk, hogy Dunaszerdahelyen is elérhető az az antitest terápia, amely jelentősen csökkentheti a koronavírus betegség szövődményeit, magyarán jó eséllyel elkerülhető a beadása után a fertőzött személy kórházi kezelése. Ez a gyorsabb gyógyulás pedig enyhítheti az egészségügyi személyzetre, s magukra a kórházakra nehezedő terhet is.

A monoklonális antitest terápia első feltétele, hogy PCR-teszttel legyen igazolt a beteg fertőzöttsége, illetve a minisztérium által meghatározott veszélyeztetett kategóriába essen. Ők a 65 év felettiek, a túlsúlyosak (a BMI-jük 35 feletti), a szív- és érrendszeri betegek, a vese- vagy májelégtelenségben szenvedők, a magas vérnyomásúak vagy például az onkológiai páciensek. 

Aki megkapja tehát a pozitív PCR-tesztjét, és ezen csoportok valamelyikébe tartozik, függetlenül attól, hogy oltott vagy oltatlan, fontos, hogy mielőbb lépjen kapcsolatba a saját körzeti orvosával – ők is megkapták ezeket az információkat a minisztériumtól, részt vesznek ebben a kampányban. A körzeti az, aki egyébként is kiírja a beteget karanténba, neki tudnia kell, mennyire veszélyeztetett a páciense, s milyen állapotban van.  

„Fontos az időtényező, ugyanis ha mindjárt az első 5–10 napban megkapja a beteg az említett infúziót, akár 70 százalékban is megelőzi a betegség súlyos lefolyását, vagyis a kórházba kerülést. Ezért lényeges, hogy minél előbb elmenjen az illető PCR-tesztre, hogy nekünk is legyen egy alapdiagnosztikánk”

– tette hozzá az igazgató.

Ezt követően a kórház sürgősségi Covid-részlegén adják be az infúziót.

„Maga az infúzió 25-30 perc, előtte és utána még egy EKG-t is csinálunk a páciensnek, illetve az infúzió beadását követően még fél-egyórás megfigyelésre maradnia kell a betegnek, megfigyelésre, azért, ha esetleg valamilyen allergiás reakció lépne fel. Hasonlóképp, mint az oltáson volt”

– mondta Bock Sylvia.

Ezután a beteg aztán hazamegy, ugyanúgy karanténban marad, és csak akkor jelentkezik, ha rosszabbodik az állapota. Lényegében a Covid–19-nek ez az ambuláns gyógymódja a kórházi kezelés megelőzése.

Eddig ezzel a terápiával két beteget kezeltek a dunaszerdahelyi kórházban, s most egy hölgy PCR-eredményét várják, tudtuk meg. 

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies