Back to top

3000 orvos adná be a felmondását!

Publikálva: 2022, június 14 - 18:39
Eddig 3000 kórházi orvos jelezte, hogy kész beadni a felmondását – jelentette ki Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke, miután kedden Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt tájékoztatta a helyzetről.
3000 orvos adná be a felmondását!

Hozzátette, hogy nem kaptak világos választ a követeléseikkel kapcsolatban. Visolajský szerint további orvosok fogják aláírni a közös felmondási szándéknyilatkozatot.

Azon túl, hogy a kormányfő és a többi résztvevő is elmondta, hogy súlyos a helyzet az egészségügyben és kevés az orvos és a nővér, ma sem kaptunk világos választ arra, hogy mi lesz tovább, milyen lépéseket akarnak tenni

– közölte Visolajský.

A szakszervezet leszögezte, hogy a mai találkozó alapján szinte kizárt, hogy június végéig megszülessen a döntés.

A körülbelül 3000 aláírás még korántsem végleges. Annak ellenére sem, hogy 2011-ben körülbelül ennyi aláírást gyűjtöttünk, és akkor még sokkal több nővér és orvos dolgozott az országban. 2011-ben már 2000 felmondás elég volt a veszélyhelyzet kihirdetéséhez. Emellett most a kórházi nővérek azzal kerestek meg minket, hogy csatlakozni akarnak az orvosokhoz

– jelentette ki Visolajský.

A LOZ elnöke a sajtótájékoztatón kitért a Nemzeti Onkológiai Intézetben nemrég bezárt osztályra.

A helyzet súlyos, régóta figyelmeztetünk erre, és csak szaporodni fognak az ilyen esetek, anélkül, hogy mi idéznénk elő

– fűzte hozzá Visolajský, megismételve, hogy hiány van egészségügyi dolgozókból, sürgős megoldásra van szükség, de az egyre késik.

Az orvos szakszervezet áprilisban hirdetett sztrájkkészültséget,

nyolc javaslatot és elvárást fogalmazott meg, amelyek teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete.

Ezek főleg a kórházak finanszírozására, az egészségügyi biztosítási rendszer megreformálására, az orvosok értékelésére és a nővérek béremelésére vonatkoznak. A szakszervezet szerint ha a sztrájkkészültségnek nem lesz hatása, tömegesen fognak felmondani a kórházi orvosok.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies